Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Alarmantno: Strojevi za berbu samelju na stotine tisuća ptica

None Foto: wikipedia 3

U Španjolskoj svake zime je 2,6 milijuna ptica ubijeno ubiranjem traktora dok u Portugalu umire 96 tisuća ptica kao rezultat ove poljoprivredne tehnike, ali Hrvatska nema takav slučaj

Broj ptica u Europi opao je za 55 posto u posljednja tri desetljeća i je šokantan primjer kako moderne poljoprivredne prakse utječu na  populacije ptica. Milijuni ptica pjevica 'usisavaju' se iz drveća i ubijaju svake godine tijekom noćne mediteranske berbe maslina, piše Independent

Foto: Pixabay/Merseyside Police

Veliki broj zakonom zaštićenih ptica iz središnje i sjeverne Europe traže utočište za hladne dane na Mediteranu. Stoga se noću spuštaju u grmlje maslina, kada i veliki intenzivni strojevi za berbu počinju s ubiranjem plodova.

Veliki problem je svjetlost koju stvaraju strojevi pa tako zasljepljuju i dezorijentiraju ptice, koje na kraju ulaze u njih. U svakoj prikolici može biti i do 100 mrtvih ptica.

U Španjolskoj u Andaluziji, svake zime je 2,6 milijuna ptica ubijeno ubiranjem traktora dok u Portugalu umire 96 tisuća ptica kao rezultat ove poljoprivredne tehnike. Dok Francuska i Italija također provode tu praksu, ali određeni brojevi nisu poznati.

Foto: wikipedia

Masline se beru noću jer hladnije temperature pomažu u očuvanju aromatičnih okusa maslina, stoji u dopisnici koja je objavljena u časopisu Nature. 

stara maslina | Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

No, u Hrvatskoj to nije slučaj jer se ne koristi takva mehanizacija. 

- Kod nas se masline uvijek beru po danu i nemamo takve strojeve već se koristimo mehanizacijom koja 'trese' drva pa se na taj način skupljaju masline. Koliko znam situaciju na terenu nigdje u Hrvatskoj se masline ne beru 'usisavanjem' pa smo oko takve situacije mirni. Takvim načinom se najčešće koriste zbog masovnije proizvodnje pa im trebaju niže temperature kako se maslina ne bi kvarila - objasnio nam je Ivica Ljubenkov, predsjednik Zajednice maslinara i uljara Hrvatske.


 

Komentari (10)
  • Hrvatska nema ni poljoprivredu, kakk bi onda imala takav slucaj!

    17. 5. 2019,   16:20
  • zabraniti im to i gotovo.

    17. 5. 2019,   16:08
  • a kojim bi mi to strojevima ugrožavali ptice? drvenim plugovima?

    17. 5. 2019,   17:15