Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Albanska obitelj 17 mjeseci nije izašla iz kuće, boje se osvete

None Foto: AFP/PIXSELL 5

Braća Neziri uhićena su zbog ubojstva B. Veselija (40). Obitelj sada strahuje od osvete, a žrtvina obitelj ne želi dati garanciju da neće biti ubijeni ako izađu iz kuće

Albanska obitelj Neziri u strahu je od osvete u selu Gracke na Kosovu. Iako u nekoliko kuća živi 45 rođaka među kojima je sedmero djece, izgleda kao da nema znakova života, piše Blic. Haki Neziri (77) rekao je novinarima AFP-a kako njegova obitelj nije izlazila iz kuće 17 mjeseci. Nitko ne radi u polju, a djeca ne idu u školu. 

Četiri brata Neziri uhićena su zbog ubojstva Brahima Veselija (40) u veljači 2010. godine. Trenutačno im se sudi za ubojstvo.

- Volio bih da mogu ići u školu, ali ne mogu - rekao je Hakijev unuk Aridžan (13). Stara albanska tradicija krvne osvete natjerala je Nezirijeve da se zatvore u kuće, jedinom mjestu gdje su sigurni. Ubojstvo u vlastitom domu bila bi sramota za počinitelja. 

Ubojstva iz časti dio su albanskog srednjovjekovnog zakona Kanon Leke Dakađinija.

- Ukoliko jedan čovjek ubije drugoga, muški član obitelji mora uzvratiti istom mjerom - piše u zakonu. Obitelj može tražiti 'besu', garanciju od obitelji žrtve da neće biti ubijeni ako izađu iz kuće. Nezirijevi nisu htjeli dati garanciju čak ni za djecu.

Komentari (106)
  • S ovakvim "zakonima" i običajima nije ni čudo da su najzaostalija rupa na europskom kontinentu.

    11. 7. 2011,   19:14
  • Zao mi je ove djecice...

    11. 7. 2011,   19:37
  • naravno ne podrzavam ubojstva ali ovakvi ne civilizirani zakoni su puno bolji od naseg pravosudja po kojem mozes ubiti,silovati,opljackati odlezati par godina ili mjeseci pa se lagano vratiti medju ljude i cekati novu priliku za isto..

    11. 7. 2011,   19:30