Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ali, još nije dovoljno: Prikupili 306.744 potpisa za referendum

None Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Predstavnici Inicijative "67 je previše" objavili su danas novu brojku dosad prebrojanih potpisa za referendum. Prikupili su 306.744 potpisa što još uvijek nije dovoljno

Iz inicijative "67 je previše" u srijedu su izvijestili da su u jedanaest dana, prema dosad obrađenim podacima, prikupili 306.744 potpisa za raspisivanje referenduma kako bi se spriječilo dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina, a za potrebnih više od 373 tisuće potpisa imaju još samo tri dana.

Ova brojka obećava, ali je još uvijek neizvjesno hoćemo li prikupiti dovoljno potpisa do subote navečer, rekao je Vilim Ribić  iz Matice sindikata na konferenciji za novinare, održanoj pokraj štandova na trešnjevačkoj tržnici.

Da bi se referendum raspisao inicijativa treba prikupiti najmanje 373.568 potpisa, odnosno nedostaje im još 66.824 potpisa.

Članovi Inicijative veći broj prikupljenih potpisa u posljednja dva dana pripisuju lijepom vremenu te pozivaju građane da im se jave i kao volonteri na mjestima prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o vraćanju granice za odlazak u punu mirovinu na 65 godina starosti i smanjivanje penalizacije za odlazak u prijevremenu mirovinu.

- Odaziv je nešto bolji ovoga tjedna pa je u protekla dva dana prikupljeno 58.909 potpisa - izjavio je  Marko Palada iz inicijative "67 je previše" te pozvao građane da ne vjeruju spinovima aludirajući na tv spotove Ministarstva rada i mirovinskog sustava i izjave resornog ministra Marka Pavića.   

Prozvao je i lokalne čelnike iz redova HDZ-a i SDP-a, kao i nezavisnog gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka, da ih onemogućavaju u prikupljanju potpisa u svojim sredinama.     

- U Našicama HDZ-ov gradonačelnik omogućio je prikupljanje potpisa samo dva dana - 1. i 8. svibnja, u Sisku SDP-ova gradonačelnica dopušta prikupljanje potpisa samo na jednom štandu vjerojatno zbog unutarstranačkog obračuna u SDP-u. To ide preko naših leđa i ispaštaju građani koji nemaju mogućnost dati potpis za ono s čime se slažu. U Varaždinu Čehok ne dopušta prikupljanje potpisa na javnim površinama, a u tamošnjoj bolnici HDZ-ov ravnatelj ne dopušta na javnoj površini izvan bolnice prikupljanje potpisa - upozorio je Palada.

Nepravilnosti nisu prijavili Ustavnom sudu jer, objasnio je Ribić, ne vjeruju u neovisnost tog suda.  

- Ustavni sud, po nama, nije izvor pouzdanosti, već sud koji se više vodi političkim nego stručnim i pravnim kriterijima - istaknuo je. 

Posebno se osvrnuo i na izjave predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića, bivšeg člana HDZ-a, rekavši kako mu se "čini da se sada radi o spinu i duplom pasu između Vlade, ministra rada i Ustavnog suda".

- Tvrditi da je po Venecijanskoj komisiji moguće da vlada financira protureferendumsku kampanju u fazi prikupljanja potpisa -  to je svojevoljno tumačenje propisa i daje široki prostor ministru Marku Paviću da više ne mora lagati o tome koliko je potrošio za tv-spotove - rekao je Ribić reagirajući na Šeparovićevu izjavu  da vlada ne bi trebala koristiti proračunska sredstva kad se referendum raspiše, no i da je druga situacija kada se prikupljaju potpisi za referendum. 

Ribić kaže kako predobro zna kako funkcioniraju relacije između Ustavnog suda i politike te zato Inicijativa nije ni prijavila tom sudu opstrukcije s terena lokalnih čelnika.

Šeparović je jučer rekao kako do sada nisu predočene "tako grube povrede pravila demokratske procedure koji faktički dokidaju mogućnost građana da se izjašnjavaju na referendumu" da bi o takvoj situaciji Ustavi sud trebao reagirati".

Komentari (50)
  • Tko da potpiše..Pola stanovnika u mirovini njima se j...e, četvrtina otišla van ostaje šačica bijede koja radi od jutra do mraka i ne stigne se potpisat

    8. 5. 2019,   12:33
  • treba provesti referendum o :1-načinu i isplati plaćama državnih dužnosnika,2- način i veličini povlaštene mirovine.3-redovni odlazak u mirovinu sa 35 godina staža a tko želi neka radi i duže.Ako je povlaštena onda znači da nije zaslužena i ok neka bude ali visina takve mirovine ne smije biti nagrada već naprotiv treba biti minimalna s obzirom da se dotičnima više isplati biti u mirovini nego raditi i na taj način im izaći ususret.Isto je i sa plaćama Državnih dužnosnika,obzirom da rade povlašteni posao na koji ne moraju dolaziti svakodnevno također im dati cca 4500 kn koliko imaju radnici uvećini trgovina koji moraju dolaziti svaki dan na posao.i to je to,znači izaći im ususret i dati im tu mogućnost ali za daleko manje novaca!To bi trebala biti pitanja na referendumu onda bi vjerovatno više ljudi izašlo na potpis za referendum

    8. 5. 2019,   12:33
  • Ja sam potpisao. Nemojte se poslje žaliti kako morate raditi do smrti.

    8. 5. 2019,   13:03