Obavijesti

News

Komentari 40

Alojzije, ne ljuti se: Upoznajte blaženika kroz društvenu igru

Alojzije, ne ljuti se: Upoznajte blaženika kroz društvenu igru
2

Igra je zamišljena kao životni put Stepinca koji treba proći bacanjem kocke i odgovaranjem na pitanja. Na ploči za igru je cesta koja simbolizira životni put

VIDEO

Kad je Alojzije Stepinac čuo od nadbiskupa Antuna Bauera da će upravo on biti njegov nasljednik, prasnuo je u smijeh. Kad ga je austrijska vojska mobilizirala 1916., borio se na talijanskoj bojišnici. Njegovim roditeljima čak su s fronta javili da je poginuo, a oni su uplatili misu zadušnicu. No vratio se svojima u Krašić 1919. živ i zdrav.

Sad blaženi Alojzije Sepinac popeo se kao mladić na Triglav. U sužanjstvu u Krašiću, za komunističke vladavine, prijatelji su mu slali odijela, a on ih je davao krašićkim siromasima. Nikad Krašić nije vidio toliko sirotinje da nosi bolja odijela. Djeca su ga zvala Isus s bombonima jer je dijelio slatkiše. 

To su samo neki od mnoštva detalja iz Stepinčeva života koji ćete naučiti igrajući društveno-edukacijsku igru “Alojzije Stepinac. Upoznaj ga”. Igra je zamišljena kao životni put Alojzija Stepinca koji treba proći bacanjem kocke i odgovaranjem na pitanja na 448 kartica. Na ploči za igru je cesta koja simbolizira životni put blaženika i ima 88 polja (zbroj njegovih godina i godina nadbiskupstva). Na tom putu nalazi se i 12 postaja Stepinčeva života (od krštenja do smrti).

Polja start i cilj obilježena su krunicom i slikom okrunjene Gospe, koje su bile temelj njegova života.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Igra je namijenjena svim dobnim skupinama za prijateljsko i obiteljsko druženje te za školski vjeronauk i župnu katehezu, navodi se na web-stranici www.igromdovjere.com. Ideju je pokrenula vjeroučiteljica Tihana Opetuk Živković u suradnji s učiteljicom Elenom Tičinović i svećenikom Vladimirom Drnetićem.

- Reakcije su više nego dobre jer je riječ o detaljima povijesne osobe. Koncept nije zamišljen da se igrač kažnjava, nego potiče da se nauče nepoznati detalji - kaže Tihana Opetuk Živković.

U igri nećete naći karticu, primjerice, “Posjetio te Josip Manolić, pauziraj četiri kruga”, a komplet u kojem dolaze i puzzle s likom Stepinca za najmlađe prodaje se za 150 kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag