Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Alžirac zatražio azil pa onda provaljivao u aute po Zagrebu

Osumnjičeni je u listopadu ove godine, putem nevladine organizacije, podnio zahtjev za međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj koji mu je u studenom odbijen kao neosnovan

Zbog sedam krađa na području Zagreba, točnije provaljivanja u automobile iz kojih je ukrao predmete vrijedne oko 20.000 kuna, 31-godišnjeg Alžirca uhitila je hrvatska policija. Prijeti mu i deportacija u Alžir jer je zlorabio institut međunarodne pravne zaštite.

Osumnjičeni je bez obzira na doba dana, dolazio do vozila koja su bila parkirana, da bi potom zavlačenjem ruke ili korištenjem alata iz  vozila ukrao radni alat, bušilice, pile i mobitel.  Isto tako,  tijekom tih mjeseci (listopada i studenoga) počinio je i četiri teške krađe na sličan način. Naime, za razliku od prethodno spomenutih krađa, u ovim je slučajevima razbijao stakla na automobilima kako bi iz njih ukrao prijenosno računalo, mobitel, torbicu, dokumente, naočale, auto radio, novac i ostalo, izvijestio je MUP.

Materijalna šteta je oko 20.000 kuna, a Alžirac je nakon završetka istrage završio u pritvoru, a kaznenu prijavu podnijeli su nadležnom državnom odvjetništvu.

Osumnjičeni je u listopadu ove godine, putem nevladine organizacije, podnio zahtjev za međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj koji mu je u studenom odbijen kao neosnovan.  Utvrdilo se da je iznio samo one podatke koji nisu relevantni za procjenu osnovanosti zahtjeva, a zato jer je bilo moguće primijeniti institut sigurne zemlje podrijetla (Alžir se nalazi na listi sigurnih zemalja podrijetla).

S obzirom da nije pokrenuo upravni spor protiv navedenog rješenja, rješenje je postalo izvršno i pravomoćno 28. studenog 2018. godine. Početkom prosinca 2018. godine, osumnjičeni je podnio naknadni zahtjev za međunarodnom zaštitom.

Ako Ministarstvo unutarnjih poslova donose rješenje o odbacivanju rješenja (a osoba nije priložila niti jednu činjenicu koja bi išla u prilog izmjene odluke ) i ovaj će zahtjev biti nedopušten. Osumnjičeni će u tom slučaju protiv rješenja moći pokrenuti upravni spor. No, tužba upravnom sudu ne odgađa izvršenje rješenja te će Ministarstvo unutarnjih poslova RH, po pravomoćnosti rješenja, a sukladno Zakonu o strancima, protiv njega pokrenuti postupak povratka/udaljenja u Alžir.

Temeljem službenih evidencija Ministarstva unutarnjih poslova, u Hrvatskoj evidentna je zloporaba instituta međunarodne zaštite zbog čega će MUP biti restriktivan u njegovoj primjeni. Činjenica je da se taj institut kasnije pretvara u izvor sekundarnih migracija, a to je i jedan od osnovnih razloga što se o reformi zajedničkog europskog sustava azila vodi rasprava u institucijama Europske unije.

Komentari (145)
  • Vrijeme je da se Bijela Europa probudi i riješi ovakvih okova. Postoji razlog zašto je Europa razvijena, a Afrika nije. Do ljudi je.

    17. 12. 2018,   19:41
  • eto, nisam znao da u Alžiru bjesni rat, zbog kojeg je ovaj musliman morao uteći, pa krasti po Hrvatskoj. Gdje si Orbane??????

    17. 12. 2018,   19:42
  • Ovakvih lopina imamo na izvoz a mi im ustupamo sav komoditet i pravnu zaštitu koje privilegije ne uživaju državljani HR... Sramotno...

    17. 12. 2018,   19:41