Obavijesti

News

Komentari 42

Odbor sam povukao amandman za Dan antifašističke borbe...

Odbor sam povukao amandman za Dan antifašističke borbe...
1

Branko Bačić (HDZ) izvijestio da će se o Zakonu o blagdanima glasati 14. studenog. Ne želi odgovarati na hipotetska pitanja hoće li biti sankcija za HDZ-ove zastupnika, koji će glasati protiv vladinog prijedloga.

VIDEO

Odbor za ratne veterane, nakon što ga Vlada odbije, bit će povučen, dogovoreno je na Klubu HDZ-a. Izvijestio je predsjednik kluba HDZ-a Branko Bačić. Amandmanom HDZ-a, koji će Vlada prihvatiti, modificira se spomendan Dan donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države i on će se ubuduće zvati Dan donošenja Rezolucije o pripojenju Međimurja. 

Upitan o izjavama HDZ-ovog Steve Culeja uoči saborske rasprave nije jasno kazao da odustaje od inicijative o ukidanju Dana antifašističke borbe kao državnog praznika i neradnog dana, Bačić je odgovorio:

- Gospodin Stevo Culej, koliko sam shvatio, želi da se izmijeni naziv neradnog dana koji obilježavamo 18. studenog. Da ne piše da je to dan kada spominjemo sve žrtve u Domovinskom ratu, nego da piše žrtava velikosrpske agresije. Mi smo na Klubu ostali pri stavu koji je Vlada predložila i na tome ćemo inzistirati - kazao je Bačić.

'Kako ste mjerili emocije i gdje, unutar HDZ-a ili kod građana?'
'Kako ste mjerili emocije i gdje, unutar HDZ-a ili kod građana?'

Iako se nije mogao zaključiti da će odustati od amandmana, predsjednik Kluba HDZ-a je uzvratio:

- Glasat će se 14. studenog, a do tada ćemo još razgovarati - rekao je.

Bačić je izvijestio i da je Josip Đakić jasno rekao kako je došlo do prijedloga.

- Dogovorili smo se da će on i članovi podržati zakon. Na Klubu je bio eksplicitan. Do 14. studenog još ima vremena. Stav Kluba je da se podrži zakon i odluka stranke, koja se jasno odredila prema ovom zakonu - rekao je.

Pozvao je da se pričeka glasovanje, kako bi se vidjelo kako će Culej glasati, a na pitanje hoće li biti sankcija uzvratio je da ne može odgovarati na hipotetska pitanja.  

Prokomentirao je i prijedlog Odbora za ratne veterane. 

- Očito je dio članova, vanjskih članova odbora, predložio izmjenu zakona. Mi smo u HDZ-u jasno rekli što mislimo i na koji način pristupamo 22. lipnju, kao danu pobjede nad fašizmom. I pri tome ostajemo. Prijedlog zakona harmoniziran je s izvorišnim osnovama Ustava, u kojima je predsjednik Franjo Tuđman jasno napisao da su temelji državne suverenosti Republike Hrvatske u odlukama ZAVNOH-a, nasuprot uspostavi Nezavisne Države Hrvatske, te u događanjima u Domovinskom ratu. I na tome je nastao prijedlog ovog zakona - poručio je Bačić.

Napominje da je to politički stav i program HDZ-a napominje.

- Oni koji to ne razumiju, očito ne shvaćaju izvorišne osnove Ustava ni program HDZ-a. Prema tome, Klub zastupnika HDZ-a, a poslijepodne i Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a, još će jednom osnažiti tu politiku. Očekujemo od svakog člana, posebno dužnosnika, a posebno zastupnika iz redova HDZ-a da doktrinu doktora Franje Tuđmana i program HDZ-a provode u onim odlukama kada stranka to na svojim tijelima zahtijeva. I očekujemo od svakog dužnosnika provedbu - kazao je.

Osvrnuo se i na objavu Davora Ive Stiera (HDZ) na Facebooku, koji je napisao da bi "bilo krivo šutjeti i dozvoliti nekima da zlonamjerno manipuliraju s imenom Franje Tuđmana kako bi pod krinkom antifašizma rehabilitirali jugoslavensku komunističku diktaturu".

- Razgovarao sam s Davorom obavio. Davor nije pod time mislio ni na koga iz HDZ-a, nego se neki drugi na političkoj sceni u Hrvatskoj pozivaju na Tuđmana kada im odgovara - kazao je.

Na pitanje je li mislio na premijera Andreja Plenkovića, Bačić odgovara: "To pitajte Davora Ivu Stiera."

I dok Zlatko Hasanbegović najavljuje da će predložiti amandman o ukidanju Dana antifašističke borbe. Bačića ne interesira kakav će on amandman predložiti.

- Takvi političari krajnjeg političkog spektra, ako hoćete desnice, me apsolutno ne interesiraju, niti stav Zlatka Hasanbegovića - rekao je Bačić. 

Đakić još treba razmišljati, Culej se boji samo dragog Boga

Nakon sjednice kluba Josip Đakić (HDZ) samo je kratko poručio: "Još ćemo razmišljati i razgovarati, pitat ćemo kolege na Odboru pa ćemo odlučiti". Na pitanje hoće li povući amandman Stevo Culej (HDZ) još ništa ne zna.

- Na Klubu je bila rasprava o tome, ali za mene još nije završena. Moj stav je jasan. Hrvatska još nije dovoljno sazrela država u kojoj bi cijela nacija mogla slaviti određeni datum. Dok pola naroda jaduje, pola će blagovati - ponovio je.

Upitan zašto mu je tek sada počeo smetati 22. lipnja kao blagdan, uzvratio je:

- Otkud vi znate što mi je smetalo, što nije. Izjašnjavam se sada zato što sam sada u Saboru, a tko nas je do sada pitao i tko nas uopće išta pita - kazao je.

Boji li se sankcija u stranci, poručuje:

- U životu se bojim jedino dragog Boga i suda moje obitelji i moga naroda. Nisam spreman izaći iz stranke. Ja sam ušao sam u tu stranku i ja ću odlučiti hoću li, kada ću i kako ću izaći - poručio je Culej.

Na pitanje što ako ga izbace, uzvratio je "Od volje im k'o Šokcu post".

Upitan hoće li glasati za vladin prijedlog Zakona o blagdanima, samo je kratko poručio: "To ćemo vidjeti". 

Odbor zaključio da povlači vlastiti amandman

Joško Klisković na Twitteru je objavio upravo pristigli zaključak Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora da povlači vlastiti amandman...

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...
NOVA SAZNANJA?

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)