Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ambasada SAD-a: Sve vrijeme smo bili jasni u vezi s uvjetima

None Foto:

Sjedinjene Države svesrdno su podržavale hrvatsku akviziciju četvrte generacije zrakoplova iz Izraela, kompatibilnih s NATO standardima te radile na tome da se taj prijenos realizira, kažu nam iz ambasade

Propala je prodaja borbenih aviona Hrvatskoj pa su se Izraelci došli osobno ispričati, a iz američkog Veleposlanstva kažu da se od početka znaju njihovi uvjeti.

U priopćenju koje su nam poslali poručuju kako su 'Sjedinjene Države svesrdno podržavale hrvatsku akviziciju četvrte generacije zrakoplova iz Izraela, kompatibilnih s NATO standardima te radile na tome da se taj prijenos realizira' te dodali da ostaju predani pomoći Republici Hrvatskoj pri nabavi borbenih NATO-kompatibilnih zrakoplova.

POGLEDAJTE VIDEO:

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Kao što Vam je možda poznato, zbog djelomične blokade Vlade Sjedinjenih Američkih Država, koja traje od 21. prosinca 2018. godine, Američko veleposlanstvo nije u mogućnosti javno komunicirati s medijima.  Međutim, dobili smo posebno odobrenje iz Washingtona za objavljivanje službenog odgovora u vezi prodaje izraelskih F-16 Hrvatskoj, a koji slijedi:

Sjedinjene Države svesrdno su podržavale hrvatsku akviziciju četvrte generacije zrakoplova iz Izraela, kompatibilnih s NATO standardima te radile na tome da se taj prijenos realizira.

Ostajemo predani pružanju pomoći Republici Hrvatskoj pri nabavi borbenih NATO-kompatibilnih zrakoplova.

Kao što je uobičajeno u ovim vrstama prijenosa, postoje specifični tehnički uvjeti koji moraju biti zadovoljeni kako bi se omogućilo odobrenje prijenosa od strane Sjedinjenih Američkih Država. Sve ovo vrijeme bili smo jasni u vezi svih uvjeta, a odobrenje prijenosa od 27. prosinca 2018. bilo je u skladu s time.


Ministar obrane Damir Krstičević u četvrtak je prije sjednice Vlade kazao kako je Vlada napravila sve, ali nema ugovora, nismo ga potpisali, nema financijske štete ni obaveze.

- Hrvatskoj je ratno zrakoplovstvo potrebno i mi ćemo ga sigurno imati, u to sam uvjeren - dodao je Krstičević.

Komentari (140)
  • Ministrica vanjskih poslova nema pojma o njenom ambasadoru koji slavi republiku srpsku, ministar financija koji je bio direktor u Agrokoru nema pojma sto se desavalo u Agrokoru, ministar obrane nema pojma sto je stajalo non paper spisima, nema pojma o uvjetima prodaje, nema pojma o engleskom. HDZ ocigledno sve gradjane u zdrav mozak.

    11. 1. 2019,   11:39
  • Krstičević tvrdi da su svi sve radili,godinu dana, aviona nema, nema financijskog troška, ne vjerujem da su svi radili godinu dana za kikiriki, a o dnevnicama, putovanjima,vanjski odvjetnički uredi,prevoditeljske usluge sudskih tumača... oni su svi volontirali za hrvatsku... molim te ljepo... aj se ti vrati natrag na Banjicu pa tamo pričaj gluposti ko nekad... i sad izjava "država Izrael preuzima odgovornost na sebe"... znači ta jedna izjava rješava sve propuste, pa zašto nije Plenki dao izjavu u vezi Uljanika da Hrvatska preuzima odgovornost i rješen slučaj, nego je Hrvatska platila skoro 3 miljarde kuna za propust....

    11. 1. 2019,   11:36
  • Netko nešto nije razumio, naši pregovarači vjerovali bogu a ne nekakvim papirima...

    11. 1. 2019,   11:35