Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Američka vojska od 1. siječnja mora primati transrodne osobe

None Foto: David B. Gleason/Flickr

Nekoliko transrodnih vojnika i vojnikinja žalilo se na Trumpovu uredbu iz srpnja kojom se zabranjuje novačenje transrodnih osoba zbog medicinskih troškova i navodno negativnog utjecaja na spremnost vojske

Transrodne osobe moći će se od 1. siječnja primati u američku vojsku, odlučio je u ponedjeljak sud, odbivši zahtjev administracije predsjednika Donalda Trumpa da odobri zabranu dok se slučaj konačno ne riješi.

Okružna sutkinja u Washingtonu Coleen Kollar-Kotelly odbila je ukinuti dio svoje odluke od 30. listopada kojom je blokirala zabranu do okončanja postupka.

Sutkinja je rekla da zabrana vjerojatno krši američki ustav.

Nekoliko transrodnih vojnika i vojnikinja žalilo se na Trumpovu uredbu iz srpnja kojom se zabranjuje novačenje transrodnih osoba zbog medicinskih troškova i navodno negativnog utjecaja na spremnost vojske.

Tom se uredbom odbacuje politika novačenja transrodnih osoba koju je 2016. uveo bivši predsjednik Barack Obama.

Trump je u srpnju na Tweeteru napisao da transrodnim osobama neće biti dopušteno da služe u vojsci "u bilo kojem svojstvu". 

Dodao je da treba provesti dodatna istraživanja o tome potkopavaju li transrodne osobe "vojnu djelotvornost i ubojitost, poremećuju koheziju jedinice ili porezna izdvajanja za vojsku".

Američka unija građanskih sloboda (ACLU) podnijela je tužbu u Baltimoreu u ime šest transrodnih članova oružanih snaga, a Lambda Legal u Seattleu u ime tri transrodna klijenta od kojih se dvoje žele pridružiti vojsci, a jedan je već služi.

 

Komentari (7)
  • Jos jedan od onih Obaminih sudaca koji ce popusiti na Vrhovnom sudu. A znamo svi zasto transrodne osobe zele u vojsku...zato jer tamo dobe besplatno zdravstvo koje ukljucuje i operacije za promjenu spola. Lijepo ih treba sve na prvu liniju u Afganistam, pa nek otplate troskove, a ne se smucati po nekim skladistima i oni su kao vojnici.

    11. 12. 2017,   22:04
  • Al ce guzovi frcat

    11. 12. 2017,   21:35
  • Njih na prvu crtu u Irak i stvar rješena

    11. 12. 2017,   21:03