Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Američki obavještajci: Rusi su htjeli oslabiti Hillary Clinton

None Foto: JONATHAN ERNST

FBI, CIA i NSA, tri velike američke obavještajne agencije, zaključile su da su "Putin i ruska vlada davali jasnu prednost izabranom predsjedniku Trumpu".

U izvješću američkih obavještajnih agencija o ruskom upletanju u predsjedničke izbore objavljenom u petak u pročišćenom obliku, jasno se tvrdi da je Kremlj htio oslabiti demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton i pomoći Donaldu Trumpu.

FBI, CIA i NSA, tri velike američke obavještajne agencije, zaključile su da su "Putin i ruska vlada davali jasnu prednost izabranom predsjedniku Trumpu".

"Htjeli su povećati njegove izglede za pobjedu kad god je to bilo moguće, ocrnjujući Hillary Clinton i uspoređujući je (s republikanskim kandidatom) na način koji je za nju bio nepovoljan".

Fenomen ruskog izbornog upletanja nije nov, ali je u američkim predsjedničkim izborima doživio "veliku eskalaciju svojom otvorenošću, stupnjem aktivnosti i razmjerima djelovanja", navodi se u izvješću.

Izvješće je objavljeno u javnosti bez povjerljivih informacija i ne pruža nove konkretne dokaze u ruskom upletanju, nego tek nudi sintezu uglavnom poznatih informacija.

Američke obavještajne službe ne navode nikakve informacije o prisluškivanju ili hakiranju koje su same poduzele i koje su im omogućile da donesu svoje zaključke.

No rusku odgovornost za upad u računala demokratske stranke već su potvrdile privatne američke tvrtke za računalnu sigurnost, za koje se smatra da su neovisne.

Rusija je izvodila informatičke napade i na republikance, ali "nije na takav način provela kampanju širenja" tih podataka.

Usto se koristila svojim skupinama "trolova" koje je plaćala kako bi na društvenim mrežama širili svoje poruke protiv Clinton a za Trumpa. U izvješću se spominje Agencija za istraživanje interneta sa sjedištem u Sankt Peterburgu.

Na kraju, u izvješću se upozorava da će Moskva pouke koje je izvukla iz američke predsjedničke kampanje "iskoristiti za nove pokušaje utjecaja u svijetu".

Komentari (69)
  • Hahahaaaa...Rusi su htjeli oslabiti Hillary Clinton , DOBRO ...ali isto tako su npr. S.Arabija i Qatar htjeli ojačati Cilary donirajući milijune njoj i njenoj zakladi ....jesu li i oni u tom slučaju radili protiv kilarrynog protukandidata Trumpa??? I na kraju jadni ste vi i vaše agencije ako vam Ruje tako rovare po državi .... Trump će u te nesposobne agencije morati uvesti reda čim dođe na vlast ...nisu funkcionalne ..ne???

    7. 1. 2017,   09:13
  • "I do not think we should have pushed for an election in the Palestinian territories. I think that was a big mistake, and if we were going to push for an election, then we should have made sure that we did something to determine who was going to win.” - (Hillary Clinton, 2006.)

    7. 1. 2017,   09:18
  • Pa što fali Trumpu, bar je desničar.

    7. 1. 2017,   09:51