Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Američki pilot iz 1944. godine došao je na Vis vidjeti avion

None Foto: Tino Jurić/PIXSELL

Mustangu je odbačeni tank sa suborčeva lovca odlomio dio repa. “Iz baze u Italiji su mi javili da se spustim na more. Rekao sam im da ne znam plivati”, prisjeća se Mel

Amerikanac Mel Hays se u četvrtak vratio na Vis, gdje je prije 68 godina prisilno sletio brzinom od 270 kilometara na sat.

Nad Mađarskom su ga napali njemački lovci. Njegovu Mustangu je odbačeni tank sa suborčeva lovca odlomio dio repa. “Iz baze u Italiji su mi javili da se spustim na more.

Rekao sam im da ne znam plivati”, prisjeća se Mel. Prizemljio se na Visu, prevrnuo i pao u kanal pokraj “divlje” piste. Šest sati su ga izvlačili iz zgužvanog aviona. Mel se vratio u Italiju samo s ogrebotinom na nosu. Do kraja rata odradio je još 31 borbeni let. 

Komentari (22)
  • Dva novopecena pilota Huso i Haso na probnom letu na novom raptoru. Nakon par sati leta moraju se prizemljiti na mostarski aerodrom. Naprave manevar prilaska kad Haso zavika - nije mi se pista cinila tako kratka na simulatoru!!! Daj spustaj...koci, koci , dizi flapsove, izbaci kocioni padobran ...!!!! Nakon stotinjak metara po pisti zaustave se dvaes metara u livadi.... Mamu im hebem, kakvu su pistu napravili!?!!!! Da, al bitno da je tri kilometra siroka !

    13. 9. 2012,   23:15
  • Kako to, župan Sanader ugostio neprijateljskog pilota? (suradnja s partizanima)

    13. 9. 2012,   21:12
  • - Kontrolni toranj u Bosni se obraća pilotu: - Molimo vas da nam kažete vašu visinu i položaj. Pilot: - 180, sjedim.

    13. 9. 2012,   20:44