Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Američki razarač sudario se s brodom, sedmero ljudi nestalo

None Foto: KYODO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 4

Američka mornarica izvijestila je da je razarač djelomice poplavljen te da se kreće uz pomoć vlastitog pogona, iako je taj pogon ograničen...

Američka ratna mornarica priopćila je u kako se njezin razarač USS Fitzgerald jugozapadno od japanske Yokosuke sudario s trgovačkim brodom koji plovi pod filipinskom zastavom.

USS Fitzgerald sudario se s trgovačkim brodom oko 2,30 sati ujutro po lokalnom vremenu (17,30 GMT), oko 56 morskih milja jugozapadno od Yokosuke, a riječ je o rijetkom incidentu za koji za sada nema naznaka terorizma, kaže se u priopćenju.

Američka mornarica izvijestila je da je razarač djelomice poplavljen te da se kreće uz pomoć vlastitog pogona, iako je taj pogon ograničen.

 "USS Fitzgerald je pretrpio štetu na svojoj desnoj strani iznad i ispod vodene linije", navodi se u priopćenju mornarice.

Glasnogovornik američke sedme flote priopćio je kako se brod kreće natrag u Yokosuku brzinom od tri čvora te će vjerojatno za nekoliko sati pristati. Jedan ozlijeđeni mornar morao je biti evakuiran s broda u bolnicu uz pomoć japanskog vojnog helikoptera, priopćila je američka mornarica.

Japanska novinska agencija Kyodo priopćila je kako ni jedan brod nije u opasnosti od potonuća, ali je moguće da su neki mornari pali u more.

Japanski mediji javljaju da je sedam članova posade američkog razarača nestalo.

Komentari (146)
  • Ako je američki razarač udaren u svoju desnu stranu, a po članku je, tada je za sudar kriv američki razarač! Jer, po pravilima izbjegavanja sudara na moru, brod koji ima drugi brod sa svoje desne strane dužan je obaviti manovru izbjegavanja sudara. No, pošto ne poznajem sve okolnosti sudara, sudim samo po desnoj strani! Inače, ako razarač nije poduzeo manovru, trebao je filipinski brod napraviti manevar izbjegavanja sudara, što očito nije napravio, barem ne uspješno! Težak je život pomoraca, daleko teži negoli ljudima na kopnu!

    17. 6. 2017,   11:26
  • secondo filipinac spava....stvarno nije mi jasno US navy vec na 5 milja vristi na VHF da si blizu ??????????

    17. 6. 2017,   11:14
  • Pitam se zašto na 24sata prije par mjeseci nije objavljena vijest o ruskom špijunskom brodu koji se sudario sa brodom za prijevoz stoke pa potonuo u crnom moru.

    17. 6. 2017,   11:02