Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

No voice zone - američki znakovni jezik na RIT Croatia

None Foto: RIT Croatia 2

Studentica četvrte godine na studiju Hospitality and Tourism Management na RIT Croatia u Dubrovniku, odvažila se na odmak od svoje sigurne zone kada je odlučila svoju treću godinu studija provesti na kampusu RIT-a u Rochesteru

Uz redovna predavanja i studentske obveze u posve novom okruženju, Andrea Kecić je svoje vrijeme provedeno na studiju u Americi ispunila brojnim aktivnostima, a jedna od njih je bila i učenje američkog znakovnog jezika za gluhonijeme i osobe oštećena sluha. Po povratku na studij u Dubrovnik, Andrea je imala priliku nastaviti se družiti sa američkim studentima oštećena sluha, a koji su, u sklopu RIT-evog programa razmjene studenata, došli provesti semestar na dubrovačkom kampusu RIT Croatia. 

Vrlo brzo, rodila se ideja da se i ostalim studentima dubrovačkog kampusa pruži prilika naučiti američki znakovni jezik za gluhonijeme  kako bi bolje mogli komunicirati sa svojim američkim kolegama koji su gluhonijemi, ali i kako bi bolje mogli upoznati svakodnevni svijet, prepreke te kulturološke razlike na koje nailaze osobe sa poteškoćama sa sluhom. Iz ideje je tako vrlo brzo izrealiziran projekt zvan “No Voice Zone” – tjedna radionica učenja osnova američkog znakovnog jezika za gluhonijeme te učenja o kulturološkim karakteristikama te svakodnevnim situacijama pripadnika navedene skupine. Tečaj su održavali gluhonijemi studenti s RIT-a uz pomoć svojih službenih prevoditelja, a inicijativa je sjajno prihvaćena od strane ostalih studenata te se tražilo mjesto više za sudjelovanje na radionici.

Foto: RIT Croatia

Američki znakovni jezik za gluhonijeme je izvrsna dodatna vještina koju sam rado usvojila i koja me je obogatila, kako osobno tako i profesionalno. Smatram da je ovo sjajna prilika za sve naše studente koji se žele izložiti nečem novom i drugačijem. Zahvalna sam na tome što sam imala priliku provesti godinu dana u drugačijoj kulturi koja je inkluzivna i raznolika te mi je bila želja podijeliti svoje novostečeno iskustvo i znanje sa svojim kolegama u Hrvatskoj” komentirala je Andrea Kecić.
 

Tema: Promo sadržaj