Obavijesti

News

Komentari 8

Američkog predsjednika Busha u Hrvatskoj dočekao - mrtvac!

Američkog predsjednika Busha u Hrvatskoj dočekao - mrtvac!
19

George W. Bush je 2008., u posljednjoj godini mandata, sa suprugom Laurom posjetio Zagreb, susreo se sa Sanaderom, Mesićem i poznatim sportašima, grlio tamburaše i plesače na Trgu svetog Marka...

VIDEO

Mrtvo tijelo starijeg muškarca policajci su pronašli tik uz zagrebačku zračnu luku tog 4. travnja 2008. godine. Pretraživali su polja zbog dolaska američkog predsjednika Georgea Busha i naišli na truplo. Mrtav muškarac ležao je 20-ak metara od Aerodromske ulice kojom je prošla limuzina američkog predsjednika. Ekipa za očevid morala je čekati s izlaskom na teren dok ne prođe Bush.

Zrakoplov Air Force One, kojim su doletjeli supružnici Bush, sletio je u zagrebačku zračnu luku u 14.55. nakon izlaska iz aviona Bushu je prvi ruku pružio tadašnji ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Dočekala ga je počasna garda, ali u zračnoj luci nije bilo crvenog tepiha. Nakon izlaska iz aviona Bush nije znao kamo bi s rukama. 

Kolona od 70-ak vozila, na čelu koje je bila limuzina Cadillac one i njezine replike, krenula je prema sjedištu Zagreba i hotelu Westin. Bush je zatim otišao na Pantovčak, gdje su ga dočekali taktovi pjesme "Mi smo garda Hrvatska".

- Pozdrav, vojnici - pročitao je s papira koji je nervozno stiskao u ruci. Predsjednik Stjepan Mesić poveo ga je u obilazak. Dok su Bush, Mesić i premijer Ivo Sanader sastančili, Laura Bush i Milka Mesić popile su čaj. Slijedila je večera s odabranim hrvatskim sportašima i uzvanicima.

Ondje je Bush razgovarao s Blankom Vlašić, plivačicom Sanjom Jovanović, opernom pjevačicom Sandrom Bagarić, u njegovu društvu su se našli Lino Červar, Slaven Bilić, Gibonni...

- Hvala vam na gostoljubivosti vaše zemlje - napisao je američki predsjednik George W. Bush u Zlatnu knjigu u zgradi Vlade. Potom se s premijerom Ivom Sanaderom povukao na sastanak u Svečanu dvoranu. Na Sanaderovu izjavu da se nisu složili samo u svezi toga je li ljepša hrvatska ili obale država Maine i Kalifornije, Bush se grohotom nasmijao.
- Nadam se da će predsjednik Bush i supruga Laura sljedeći put posjetiti našu obalu - rekao je Sanader.
Bus i Sanader potom su se uputili za govornicu na Markovu trgu, gdje ih je toplim pljeskom i s američko-hrvatskim zastavicama dočekalo oko 3000 ljudi.
- Dobro jutro! - pozdravio ih je Bush na hrvatskom i zaradio glasan aplauz okupljenih građana.
- Od sada, na svaku prijetnju, Amerika i NATO stat će uz vas! God bless Croatia - zaključio je sa smiješkom predsjednik George Bush.

Mašući okupljenima, George Bush i premijer Ivo Sanader stali su za govornicu na Markovu trgu. 
- Mnogi naši djedovi tražili su spas od nepravde u Americi. Upravo je ta Amerika pomogla da i mi ostvarimo naš san. Za tu slobodu su se borili branitelji u Domovinskom ratu, a njih 15.000 izgubilo je živote. Hrvatska se napokon vraća tamo gdje pripada. Hrvatska se vraća kući - kazao je Sanader. Bushu se zahvalio i na engleskom. U svom govoru Bush je naglasio da unatoč razdaljini od tisuća milja, Hrvatsku i Ameriku spaja vjera u Boga i njegov blagoslov slobode.


- Svi oni koji se pitaju je li sloboda vrijedna toliko žrtava i boli trebali bi doći u Hrvatsku i vi im možete pokazati kako se za slobodu vrijedi boriti - rekao je George Bush, što su okupljeni popratili pljeskom. 
- Ako vašem narodu ubuduće zaprijeti bilo kakva opasnost, Amerika i NATO bit će uz vas. I nitko vam neće moći oduzeti slobodu - obećao je Bush. Osvrnuo se i na povijest crkve Svetog Marka.
- Ova krasna crkva kroz stoljeća je bila svjedokom hladnih zima, okupacije, tiranije i rata, ali proljeće je ovamo konačno stiglo. Ovo je povijest za koju su se molili naraštaji Hrvata. To je razdoblje koje je predvidio papa Ivan Pavao II kad je stigao na ovu zemlju, molio s vama i pozvao na kulturu mira. Danas, ovdje na trgu, pred ovom crkvom, možemo ponosno reći - te su molitve uslišane - rekao je Bush i zaključio govor tradicionalnom porukom: “God bless Croatia”. Uza zvuke tamburica ansambla Lado Bush i Sanader sišli su s pozornice među okupljene, a s američkim predsjednikom rukovala se nekolicina građana iz prvih redova. 

Nakon ručka u vili Prekrižje, George Bush poletio je u 13.40 iz zračne luke Pleso. Nakon dvodnevnog boravka u Zagrebu, koji je u to vrijeme bio najsigurniji grad na svijetu, odletio je na susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Dočekala su ga i otpratila dva MIG-a HRZ-a. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti