Obavijesti

News

Komentari 215

"Amerika izlazi iz nuklearnog sporazuma s Teheranom..."

"Amerika izlazi iz nuklearnog sporazuma s Teheranom..."
1

Sporazum između Irana i šest sila ograničava iranski program obogaćivanja uranija kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije

VIDEO

SAD izlazi iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom, objavio je u utorak američki predsjednik Donald Trump (71).

- To je režim terora. Imamo dokaz da je obećanje Irana bila laž. Sporazum nije donio mir i nikada neće. Već sam ranije najavio da ćemo se povući iz sporazuma ako on ne bude bio ispunjen. Razgovarali smo sa svim partnerima no zaključio sam da ne možemo spriječiti Iran da napravi atomsku bombu. Ako ne napravimo ništa znamo što će se točno dogoditi. Uskoro ću potpisati dokument koji će odrediti najviši stupanj sankcija Iranu. Amerika neće biti talac Irana. Kada ja nešto obećam ja se toga držim - rekao je Trump.   

Dodao je kako će Amerika sada biti puno sigurnija. Najavio je i da će se uskoro sastati s vođom sjeverne Koreje Kim Jong-unom. 

Nakon Trumpove objave oglasio se Izrael koji je poručio da oni podupiru Trumpa. 

Nakon što je uočio "neredovite aktivnosti iranskih snaga u Siriji", kao ih je opisala izraelska vojska, Izrael je naredio lokalnim vlastima na Golanskoj visoravni pod njegovim nadzorom da "otključaju i urede skloništa" za zaštitu u slučaju bombardiranja. 

Europska unija je poručila pak kako oni ostaju pri sporazumu s Iranom i pozvala je ostale da ga poštuju. 

Iran je Trumpovu odluku nazvao nezakonitom. 

New York Times prvi objavio povlačenje iz sporazuma

New York Times je već ranije tvrdio da je Trump u telefonskom razgovoru francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu rekao da SAD neće ostati u sporazumu s Iranom. Iranski predsjednik Hasan Rouhani rekao je da će Washington zažaliti ako se povuče iz nuklearnog sporazuma s Teheranom, koji će se snažno oduprijeti američkom pritisku da ograniči njegov utjecaj na Bliskom istoku.

On je u ponedjeljak ipak dao naslutiti da bi Iran mogao ostati predan sporazumu čak i ako se SAD iz njega povuče.
I prije nego što je stupio na dužnost, Trump je kritizirao sporazum što ga je Iran sklopio sa šest svjetskih sila te odavna prijeti povlačenjem iz tog ugovora ako ga europske potpisnice do 12. svibnja ne dopune izmjenama koje bi trebale popraviti, po Trumpovoj ocjeni "užasne" nedostatke.

Sporazum između Irana i šest sila (Sjedinjene Države, Francuska, Kina, Njemačka, Rusija i Velika Britanija) ograničava iranski program obogaćivanja uranija kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, kojih je većina ukinuta u siječnju 2016.

Europske zemlje predane su očuvanju sporazuma, ali u želji da privole SAD da ostane u njemu, spremne su razgovarati o proširenju ugovora novim obvezama.

Riječ je četiri prijedloga: produljiti nadzor iranskih nuklearnih aktivnosti nakon 2025., uključiti u sporazum i nadzor iranskog programa balističkih projektila, te ograničiti iransko vojno sudjelovanje u regiji, u ratu u Siriji i Jemenu.

'Trump nije obavijestio Macrona o svojim planovima za Iran'

Ured Emmanuela Macrona rekao je da američki predsjednik Donald Trump nije francuskom kolegi dao nikakve naznake o tome što planira reći u utorak navečer u vezi povlačenja iz nuklearnog sporazuma s Iranom. 

U odgovoru na pitanje agencije Reuters, ured francuskog predsjednika opovrgnuo je pisanje lista New York Times.

Američki dnevnik prenio je kako je Trump rekao Macronu da će se Washington povući iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Također je, kako je dalje izvijestio NYT, Trump najavio da će ponovno uvesti sve sankcije koje je zamrznuo prema tom sporazumu iz 2015., ali i nametnuti dodatne gospodarske mjere.

Trump i Macron telefonski su razgovarali u utorak poslijepodne.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 215
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"