Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Amerika želi Grenland zbog rijetkih metala Zemljine kore

None Foto: RITZAU SCANPIX/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Ideja američkog predsjednika Donalda Trumpa o kupnji Grenlanda možda je puka fantazija, no SAD je već 'bacio oko' na resurse tog otoka, posebno na bogata nalazišta rijetkih metala Zemljine kore

Washington je nedavno s Grenlandom potpisao memorandum o suradnji na vađenju tehnoloških metala, tragajući za alternativnim izvorima opskrbe nakon što je Kina naznačila da bi mogla ograničiti njihov izvoz u SAD, piše The Financial Times.

Nalazišta rijetkih oksida Zemljine kore na Grenlandu procjenjuju se na 38,5 milijuna tona. Usporedbe radi, u ostatku svijeta sadrže 120 milijuna tona tih sirovina.

Grenlandska nalazišta uključuju neodimij, praseodimij, disprozij, terbij, uran i nusproizvode cinka.

Neodimij, terbij i disprozij koriste se kao magneti u motorima električnih vozila. Baterije hibridnih automobila sadrže pak lantam koji upotrebljava i američka vojska u uređajima za noćno promatranje.

Gadolinij se pak može naći u uređajima za magnetsku rezonancu.

Kina dominira u globalnoj proizvodnji skupine od 17 tehnoloških metala koje je teško komercijalizirati a ključni su za tehnološku industriju, uključujući električna vozila, vjetroturbine i vojnu tehnologiju. Kineski je udio u globalnoj proizvodnji 70 posto a u preradi je još i veći, ističe taj londonski list.

NA TWITTERU Trump u svom stilu: Ovo neću raditi na Grenlandu, obećavam!

Dvije tvrtke najbolje opremljene za vađenje tehnoloških metala na Grenlandu, Tanbreez Mining i Greenland Minerals, imaju oprečna mišljenja o potrebi suradnje s Kinom a razlikuju se i u procjeni mogu li SAD i Europa u konačnici osigurati konkurentne cijene za tehnološke metale izvađene i prerađene izvan Kine.

- Trebaju nam kineski suradnici -  ističe izvršni direktor Greenland Mineralsa John Mair.

- Surađivali smo s najboljim zapadnim globalnim grupama ali Kina može osigurati razvoj -  ističe.

Njegovo mišljenje dijeli i Patrik Andresson sa sveučilišta u Aalborgu.

 - Kineske kompanije smatraju se vodećima u kompleksnoj tehnologiji pretvaranja mineralnih koncentrata u komercijalne proizvode a Kina je ujedno i najveće tržište. Stoga je teško zamisliti da bi projekt koji u potpunosti isključuje kinesku stručnost mogao uspjeti - ističe Andresson.

Glavni geolog Tanbreez Mininga Greg Barnes drži pak da je sudjelovanje Kine u njihovom projektu nepotrebno. Minerali u našem nalazištu ne sadrže uobičajene zagađujuće tvari, poput torija i fluorina, pa se mogu prerađivati uz niske troškove i s visokim prinosom, što znači da nema potrebe za daljnjom obradom u Kini.

U grenlandskom ministarstvu mineralnih resursa i rada ističu pak da im je "najveća briga zaštita okoliša i javnog zdravlja". Ukazuju pritom na istraživanje o koristi vađenja minerala čiji su autori preporučili da se rudarske aktivnosti ne razvijaju prenaglo s obzirom da Grenland ima samo 56 tisuća stanovnika.

Neki političari u glavnom gradu Nuuku smatraju pak da će industrija eksploatacije sirovina potaknuti zapošljavanje, zakočiti iseljavanje stanovništva i dugoročno osigurati Grenlandu viši stupanj neovisnosti u odnosu na Dansku koja financira više od polovine proračuna tog teritorija.


 

Komentari (8)
  • a bolje da je ponudio kupnju nego da je počeo tamo uvoditi demokraciju na američki način kao njegovi prethodnici.

    22. 8. 2019,   09:49
  • Grenland su Amerikanci okupirali od 1941 do 1945 godine a 1946 su Dancima htjeli platiti 100 mio dolara za Grenland.

    21. 8. 2019,   18:53
  • Žuti voli pokazivati mišiće!

    22. 8. 2019,   09:24