Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Amerikanci dižu kamate? To bi moglo utjecati na cijeli svijet

None Foto: Reuters/Pixsell

U većini svijeta kamate su i dalje niske pa bi to moglo dovesti do prebacivanja kapitala iz tih zemalja u SAD. Osim toga, moglo bi doći i do novog jačanja dolara

Čelnici američke centralne banke u četvrtak će održati sastanak na kojem će odlučiti o visini referentnih kamatnih stopa. Riječ je o iznimno važnoj temi s obzirom da su već gotovo cijelo desetljeće kamatne stope u SAD-u na najnižim razinama u povijesti što zaduživanje građanima i kompanijama čini vrlo povoljnim

Procjenjuje se kako postoji mogućnost da bankari donesu odluku o povećanju kamata što bi se vrlo negativno moglo odraziti na zemlje u razvoju. U većini svijeta kamate su i dalje niske pa bi to moglo dovesti do masovnog prebacivanja kapitala iz tih zemalja u SAD. Osim toga, moglo bi doći i do novog jačanja vrijednosti američkog dolara u odnosu na euro i ostale valute. 

Mnogi smatraju da je svjetsko gospodarstvo i dalje krhko i još nije spremno za rast kamatnih stopa. 

Najava sastanka o kamatama izazvala je oprez na burzama, piše Financial Times, koji navodi kako brojni analitičari eventualno povećanje kamata smatraju štetnim i preuranjenim.

Komentari (90)
  • Ja imam jedan dolar u novčaniku stalno ga nosim sa sobom ako dolar skoči kupit ću sebi svašta nešto

    14. 9. 2015,   13:46
  • sta nije valjda da nisu dovoljno zaradili sto su zaratili s cijelim svijetom pa im jos fali love?!? puuuiiiiiiii sunce ti kalajisano. definitvno su prljavi do srži.

    14. 9. 2015,   14:35
  • prljava Amerika tj SAD vlada planetom na razne načine bogateći se tuđim mukama: ratovima, financijskim propastima itd šireći svoje pipke kao karcinom prodajući oružje, ubirući kamate i tako razvijaju svoje gospodarstvo, snagu a ostatak svijeta stavljaju u podčinjeni položaj. fuj, obični kolonizatori od kada su Indijance počeli potiskivati pa do dana današnjeg!

    14. 9. 2015,   13:59