Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Amerikanci i Britanci, meci će biti u vašim tijelima. Tu smo...'

None Foto: screenshot/ 4

Na snimkama se vidi kako su provodili vrijeme na bazenu u zapadnom dijelu Alepa na granici s Turskom. Snimali su se kako skaču u bazen u napuštenoj kući te uzvikivali da su 'sveti ratnici'

U mobitelima kod četvorice britanskih džihadista, pronađene su snimke i fotografije na kojima se vidi njihov život u kalifatu tzv. Islamske države, prije njihove smrti. Te su snimke i fotografije sirijske vlasti predale britanskim medijima, javlja Daily mail.

- Idemo ubiti nevjernike! - čuje se na snimkama.

jj 15692c.jpg | Autor: screenshot/ Foto: screenshot/

Između 2013. i 2015. godine je pametni telefon Samsung prosljeđivan od jednog do drugog vlasnika. Oni su otišli iz zapadnog Londona i Portsmoutha u Raku u Siriji.

Radi se o 22-godišnjem Choukriju Ellekhlifiju, 20-godišnjem Fatlumu Shalaku i 19-godišnjem Muhammadu Mehdiju Hassanu, britanskim državljanima koji su mrtvi. Dok se za četvrtog vlasnika tog mobitela, ne zna ni je li uopće još živ. Iz snimki se može uočiti da se radi o muškarcu iz istočne Afrike.

Foto: screenshot/

U video snimkama se vidi kako skupina muškaraca, usred krvavog rata, uživa u putovanju od turske granice prema Alepu, al-Babu i onda prema Raki, inače bivšem glavnom gradu tzv. Islamske države.

Na snimkama se vidi kako su provodili vrijeme na bazenu zapadnom dijelu Alepa na granici s Turskom. Snimali su se kako skaču u bazen u napuštenoj kući. Jedan muškarac prije nego li je skočio u bazen spušta svoju pušku i tvrdi da je mudžahedin (op.a. borac, sveti ratnik).

Foto: screenshot/

Kasnije je drugi muškarac iz Londona istim mobitelom snimao agresivne situacije. Onda su se ovi Britanci udružili s drugim džihadistima, među kojima su i jedan Australac i jedan Šveđanin.

- Napunit ćemo Amerikance i Britance metcima - kaže drugi muškarac na snimkama, dok ostali nastavljaju: 

- Meci će završiti u vašim tijelima, Amerikanci, Britanci, Francuzi. Alah će nam podariti pobjedu - uzvikuju.

Sumnja se da su sporni mobitel koristila četvorica britanskih terorista te su, navodno, uzeli Samsung umjesto Apple-a kako bi spriječili da ih vlada prati.

Foto: screenshot/

Mobitel je prvi koristio Choukri Ellekhlifi 2013., koji je pohađao istu školu kao i Mohammed Emwazi, inače poznatiji kao Jihadi John.

Smatra se da je putovanje plaćao tako da je pljačkao ljude u Londonu. Prijeteći pištoljem žrtvama pištoljem za omamljivanje prisilio ih je da mu predaju  predmete, satove i mobitele.

U Siriju je 2012. godine otišao za London te se pridružio teroristima koji su se borili protiv predsjednika Bashara al Assada.

Na istom mobitelu su pronašli i snimke koje su uslikane u prvih nekoliko mjeseci koje je Ellekhlifi proveo u Siriji.

S njim je tamo bio i 20-godišnji Muhammad Mehdi Hassan, bivši učenik privatne škole iz Portsmoutha. Kada se na Twitteru pojavila snimka njegova tijela, obitelj Hassani je potvrdila da je on poginuo u kurdskom gradu Kobani.
 

Komentari (32)
  • tko zna što bi se sve otkrilo da se svakom emigrantu malo bacilo pogled u mobitel...

    21. 5. 2019,   17:30
  • Jedino dobro u ovome je sto su mrtvi,ovakvih ima jos na tisuce.Bojim se da su jako blizu nas po cijeloj Europi.

    21. 5. 2019,   18:05
  • ne mogu a ne primijetiti da su svi bili borci protiv Asada,to vam je ona legalni predsjednik protiv kojega su se borili Ameri i Briti, a vi novinari nazivali ga nazivali diktatorom. Svi ti provjednici u islamskim zemljama koji se bore protiv "diktatora" su đihadisti i teroristi. Kako protiv Asada, tako i Sadama,Gadafija .....

    21. 5. 2019,   19:13