Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Amerikanci pokrenuli potragu na Visu: Gdje su nestali piloti?

None Foto: Twitter 5

Bombarder B-24 pao je u more 1944. godine kod Visa. Ronioci američke udruge koja traga za nestalim vojnicima tragaju na mjestu pada aviona za preminulim članovima posade

Bombarder B-24 Tulsamerican pogodili su 1944. njemački avioni. Pilot se domogao Visa i sletio je na more. U manevru je poginuo zajedno s mehaničarom i navigatorom.

Foto: 24sata.hr

Brigadir Robert Stephen Mather, vojni izaslanik obrane SAD-a, na svom Twitter profilu prije nekoliko dana objavio je da su na Vis stigli ronioci koji istražuju pali bombarder B-24.

Foto: Twitter/Screenhot 1. Ronioci kraj olupine srušenog bombardera B-24 Tulsaamerican. Ime je dobio jer je posljedni avion proizveden u Tulsi

- Puno zahvaljujem Ministarstvu obrane za pomoć u ovoj misiji - objavio je Mathers na Twitteru uz fotografiju ratnog broda iz sastava Hrvatske ratne mornarice DBM-92 Krka. Ekspedicija koja je stigla na Vis traži preminule članove posade koja je preminula prilikom pada zrakoplova 1944. godine. Danijel Frka, podvodni fotograf, 2010. godine bio je među timom koji je istražio olupinu.

Foto: Twitter/Screenhot 2. Do otoka Visa ronioce iz Amerike, Grčke i Švedske dovezao je ratni brod iz sastava Hrvatske ratne mornarice DBM-92 Krka

- Hrvatski restauratorski zavod formirao je tada tim ronilaca, a među njima sam bio i ja. Pri prvom uvidu 2010. godine nismo utvrdili identitet aviona. Naknadno smo arhivskim istraživanjem Željko Boček i ja suzili mogućnost na nekoliko aviona koji su letjeli na tom području te smo se dogovorili s restauratorskim zavodom da idemo pogledati identifikacijsku pločicu. Zaronili smo te smo u pilotskoj kabini pronašli pločicu i identificirali avion. Inače, prednji dio aviona nalazi se na 39 metara dubine, dok smo u međuvremenu repni dio aviona pronašli na dubini od 52 metra - kazao je Frka.

Foto: Twitter/Screenhot 3. Istražitelji prosijavaju dno gdje se nalazi pilotska kabina američkog bombardera     

Bombarder B-24, poznatiji kao i Liberator, dugačak je 20,47 metara, a ima raspon krila 33,53 metra. Mogao je prevesti do 5800 kilograma bombi. Može letjeti na visini do 11.000 metara, a deset članova posade obuhvaćala je pilote i kopilote, navigatora i šest strijelaca. Ovaj koji je pao kod Visa naziva se i Tulsaamerican jer je proizveden u Tulsi u SAD-u. Oko 70 ovakvih aviona još leti, i to u privatnom vlasništvu. Može ih se vidjeti na aeromitinzima diljem svijeta. U Jadranu je otkriveno više od stotinu aviona, uglavnom iz Drugog svjetskog rata.     

 

Komentari (41)
  • ..kaj god..već si ih odavno ribe popapale..

    6. 7. 2017,   07:19
  • Sjetili se potražiti svoje državljane? Ja bi rekao da je to nešto drugo u pitanju!

    6. 7. 2017,   07:38
  • Eto novi avion za ratno zrakoplovstvo.

    6. 7. 2017,   07:39