Obavijesti

News

Komentari 100

Analiza: U tri od 10 mlijeka bilo je premalo mliječne masti

Analiza: U tri od  10 mlijeka bilo je premalo mliječne masti
2

I 24sata su analizirala 17 mlijeka s polica trgovina. Više od pola imalo je previše dodane vode ili premalo mliječne masti. Ministar poljoprivrede najavio je vraćanje kontrole...

VIDEO

Ministarstvo poljoprivrede s Agronomskim fakultetom i drugim znanstvenim institucijama dogovara suradnju radi utvrđivanja patvorenog mlijeka. Namjera je provjeravati točku ledišta mlijeka (da utvrdimo prisutnost dodane vode) i prisutnost mlijeka u prahu u konzumnom mlijeku, te propisati obvezu označavanja rekonstruiranog mlijeka, rekli su nam jučer iz Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.

- Prema Uredbi EU izraz ‘mlijeko’ može se koristiti za mlijeko kojem nakon tehnološke obrade nije promijenjen sastav ili za mlijeko čiji je udio masti standardiziran. Ako se dobiva od obranog mlijeka u prahu mora se opisati i mehanička obrada kojoj je bilo podvrgnuto, pod uvjetom da se promjena sastava odnosi samo na dodavanje i oduzimanje sastojaka koji su prirodno prisutni u mlijeku - pojašnjavaju u ministarstvu.

Navode kako su 2016. imali dvije kontrole kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda, kravljeg, kozjeg i ovčjeg sira. U travnju su iz maloprodaje i proizvodnje uzeli 11 uzoraka mlijeka, od kojih je pet bilo uvoznih i sva su bila sukladna propisu. U prosincu, pak, u centralnim skladištima distributivnih centara uzeli su 10 uzoraka, od kojih je osam bilo iz uvoza. Kod dva uvozna i jednog domaćeg udio mliječne masti nije odgovarao oznakama na mlijeku.

- Postupci su u tijeku, a u dva slučaja stranka se suprotstavila rezultatu analize službenih uzoraka s rezultatima analize svojih uzoraka. Sad traže dodatnu analizu referentnog (trećeg) uzorka - rekli su nam iz Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za takve je prekršaje kazna od 30.000 do 50.000 kuna za tvrtku i od 5000 do 10.000 kuna za direktora tvrtke ili fizičku osobu.

Prije četiri godine i 24sata su analizirala 17 mlijeka s polica trgovina. Više od pola imalo je previše dodane vode ili premalo mliječne masti. Ministar poljoprivrede najavio je vraćanje kontrole uvoznih vina. Na sličan način može kontrolirati i uvozno mlijeko.

Homogenizirano mlijeko ima sitne kapljice masti

Mliječna mast se ne izdvaja na površinu homogeniziranog mlijeka jer su kapljice masti usitnjene na samo nekoliko mikrona.

Pasterizirano u hladnjaku stoji nekoliko dana

Oko 16 sekundi se grije na temperaturi između 72 i 85 Celzijevih stupnjeva. Uništi se većina mikroba i u hladnjaku može stajati od tri do četiri dama

Sterilizirano mlijeko traje i do tri mjeseca

Kratkotrajno sterilizirano, tzv. trajno mlijeko grije se na 140 do 150 stupnjeva. Može stajati do tri mjeseca, ali ima manje vitamina i minerala.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag