Obavijesti

News

Komentari 28

Andrej Plenković u Hangzhouu: U nedjelju će obići most...

Andrej Plenković u Hangzhouu: U nedjelju će obići most...
1

Želimo privući daljnji interes, osobito za investiranje kineskih kompanija u Hrvatsku. Ovdje je i sjedište Alibabe, jedne od najvažnijih globalnih kompanija, rekao je u subotu hrvatski premijer

VIDEO

Susretom s Che Junom, čelnim čovjekom jedne od najbogatijih kineskih provincija Zheijanga, hrvatski premijer Andrej Plenković nastavio je u subotu u glavnom gradu te pokrajine Hangzhouu svoj višednevni radni posjet Kini kojim želi ojačati političke i gospodarske odnose Hrvatske s drugom ekonomijom svijeta.

Zheijang, provincija u kojoj živi više od 55 milijuna stanovnika, već surađuje s Hrvatskom na lokalnoj razini - od 2006. ima sporazum o suradnji s Istarskom županijom, nedavno je sličan sporazum potpisala i sa Splitom, a u toj pokrajini nalazi se i najveća luka na svijetu, Ningbo, koja već nekoliko godina surađuje s Rijekom.

"S čelnim ljudima provincije razgovarali smo o daljnjem unaprjeđenju odnosa, osobito s obzirom na to da pola trgovinske razmjene s Kinom dolazi iz ove provincije, koja ima i najveću luku na svijetu", rekao je Plenković.

"Želimo privući daljnji interes, osobito za investiranje kineskih kompanija u Hrvatsku. Ovdje je i sjedište Alibabe, jedne od najvažnijih globalnih kompanija, i to dovoljno govori koliko smo s ciljem izabrali dolazak u Hangzhou", dodao je hrvatski premijer. Od oko 900 milijuna dolara godišnje trgovinske razmjene između Hrvatske i Kine na pokrajinu Zheijang odnosi se oko 400 milijuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Plenković je također rekao da u nedjelju planira obići obližnji, 36 kilometara dugačak most Hangzhou Bay. "Sutra ćemo posjetiti jedan od najvećih mostova preko mora koji je sagradila Kineska kompanija za ceste i mostove. Ona za nas gradi strateški i simbolički važan Pelješki most", rekao je.

"Taj projekt je važan i za Hrvatsku i za Kinu. Za nas je važan jer je riječ o amblematskom projektu koji će povezati dva odvojena dijela zemlje, a za vas jer je to projekt bez presedana u suradnji toga tipa između Kine i jedne zemlje Europske unije", naglasio je Plenković tijekom razgovora s Cheom.

Također je rekao da je zadovoljan jer će se sljedeći sastanak inicijative Kina+16 održati u Hrvatskoj 2019. godine. "To je za nas prilika da ojačamo odnose s Kinom", rekao je te dodao da će sljedeće godine naglasak na bilateralnoj suradnji biti kultura i turizam. "To je kompatibilno s inicijativom Kina+16, gdje ćemo se fokusirati na suradnju između malih i srednjih tvrtki koje su okosnica svakog gospodarstva", zaključio je.

Marko Polo - spona dviju zemalja od davnih dana 

Che je nakon razgovora naglasio da Zheijang odlično surađuje s Hrvatskom, te podsjetio da dvije zemlje povezuje i Marko Polo. "Dvije zemlje veže veliko prijateljstvo, kako Kinu i Hrvatsku, tako i Zhejiang i Hrvatsku. U Hrvatskoj je rođen i Marko Polo, koji je upoznao Europljane s Hangzhouom", kazao je Che.

Slavni mletački putnik s kraja 13. stoljeća Marko Polo, za kojega legenda kaže da je porijeklom s Korčule, opisao je u svojim putopisnim memoarima Hangzhou kao 'najveličanstveniji grad na svijetu'. Che je dodao da to potvrđuje da su dvije strane u prošlosti imale dobre odnose. "Potrebno je proširiti suradnju na drugim područjima, poput malog i srednjeg poduzetništva, trgovine, kulture, razmjene studenata i turizma. Postoji neograničeni potencijal za to", rekao je Che.

Plenković je uoči razgovora obišao slikovitu obalu Zapadnog jezera u Hangzhouu gdje se nalazi spomenik Marku Polu, a kasnije je nazočio spektakularnoj audio-vizualnoj predstavi koja je upriličena na samoj površini jezera.

Plenković bi u nedjelju iz Hangzhouu trebao otputovati u Šangaj, gdje će uz brojne svjetske čelnike sudjelovati na otvaranju sajma China International Import Expo, na kojem se očekuje preko 2800 tvrtki iz cijelog svijeta. Na sajmu će sudjelovati i izaslanstvo HGK-a i predstavnici hrvatskih tvrtki. Tijekom boravka u Šangaju Plenković će održati radni sastanak s predsjednikom tvrtke Huawei za Europu, kao panelist će sudjelovati na forumu 'Trade & Innovation', otvorit će Ured HTZ-a te sudjelovati na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu u organizaciji HGK-a.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag