Obavijesti

News

Komentari 23

Andrija ima 104 godine i opet će izaći na biralište i glasati

Andrija ima 104 godine i opet će izaći na biralište i glasati
1

Andrija Prlić iz Slavonije vjerojatno je najstariji glasač u Hrvatskoj. Izaći će na parlamentarne izbore 4. prosinca, ali nije htio otkriti kome će dati svoj glas

VIDEO

Što se mene tiče mogao bih živjeti još 50 godina, ali neka Bog odluči, rekao je Andrija Prlić iz Velike Kopanice kraj Slavonskog Broda. On je 11. 11. napunio 104. godine. Rođen je davne 1907. godine u Hercegovini u selu Sovići na granici s Imotskim. U šali je rekao da se on brinuo za prvih sto godina. Na veliko iznenađenje, ovaj vitalni Hercegovac, kako sebe voli nazivati, ni po čemu ne pokazuje da na leđima nosi teret tolikih godina. U više od jednog stoljeća, kako kaže, ne baš lakog života, sa suprugom Matijom, koja je, nažalost, preminula prije 12 godina, othranio je 12-ero djece, pet kćeri i sedam sinova.

- Hvala Bogu imam i unučad i praunučad, ali mi je to teško izbrojati - kaže Andrija. Kćeri Iva i Ljubica došle su u posjet ocu iz Zagreba. Andrija ima 30 unučadi i 33 praunučeta. Kćeri su ponosne na oca i njegovu vitalnost, a kako on ne želi iz svoje kuće, često mu dolaze u posjet.

- Sva moja djeca, zetovi i snahe, kad nisu ovdje, svaku večer me nazovu telefonom. Unuk koji živi u Americi, kad poslovno dođe u Austriju, odmah sjeda u automobil i dođe me vidjeti, tako i ostali, kojih ima širom svijeta - objasnio je Andrija. Ovaj veseli starac svaki dan popije čašu vina uz ručak, a cigarete je ostavio 1991. godine.

- Bio sam uz bolesnu suprugu. Zaspao sam i sva sreća je što mi je cigareta pala u ruku i opekla me. Kad sam shvatio što se moglo dogoditi, zarekao sam se da neću više pušiti, pravi razlog nisam rekao ni supruzi - kaže.

U svom životu nebrojeno je puta izlazio na izbore, pa se tako priprema i za nadolazeće.

- Prošli put me susjed odvezao, bilo mi je daleko ići pješice. I ove ću godine glasovati. Imam pravo na to, a zaokružit ću koga budem htio - rekao je i nije htio otkriti svog favorita. Djeca, unučad i praunučad mu pripremaju veliko slavlje za 105. rođendan.

- Zadnji put smo se svi okupili za njegov 100. rođendan, a 105. ćemo proslaviti u rujnu kako bi mogli doći i školarci - rekla je Andrijina kći Ljubica.

Živio je u šest država i nikad se nije selio

Nakon navršenih 18 godina i stečenog prava glasa izašao je na birališta, uključujući i referendume oko 30 puta.

- Ne mogu se točno sjetiti broja, ali znam da sam se svaki put odazvao - rekao je Andrija. Dodao je kako se sjeća ratova Tite, Pavelića i Tuđmana i zahvaljuje Bogu da je iz svih izvukao živu glavu. Živio je “kroz” šest država: Austro-Ugarska, Kraljevina SHS, Kraljevina Jugoslavija, NDH, SFRJ, Hrvatska.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je