Obavijesti

News

Anita (39), prva dama škvera: 'Posao mi se uvukao pod kožu'

Anita (39),  prva dama škvera: 'Posao mi se uvukao pod kožu'
3

Anita Barišić (49) godinama je jedina zavarivačica u splitskom brodogradilištu. Već se tri desetljeća zavlači u utrobe velikih brodova, a vari i po najvećim ljetnim vrućinama

VIDEO

Ovaj posao mi se uvukao pod kožu, volim ovo raditi i ne želim ništa drugo.

Ispričala nam je to Anita Barišić (49) iz Splita, jedina zavarivačica u Brodosplitu, koja u struci počela raditi još kao 18-godišnjakinja. Među više od tisuću muškaraca u proizvodnom pogonu splitskog škvera, samo je jedna žena. U škveru se zaposlila 1991. godine, iako je i ranije dolazila odrađivati poslove s vanjskim kooperantima. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:51

Nekad nas je bilo više

- U škveru su tadašnji nadležni odmah prepoznali koliko se trudim i da želim raditi najbolje moguće, imati što više sati rada. Zaista sam puno radila, a sve su to bile poželjne karakteristike, pa su me pozvali da radim za Brodosplit. Nekad je nas žena u proizvodnji u škveru bilo puno više. U međuvremenu su neke otišle. Ali ja se ne dam. Nema tu poštede, u smislu ona je žensko pa će dobiti lakše zadatke. Svi smo ravnopravni, jedno drugome stojimo rame uz rame i ja sam se tako od prvog dana postavila.

Anita Barisic

Komplicirane zadatke prihvaćam kao izazov i što je kompliciranije, to mi je draže, posebno kad imam posla na brodu – kaže nam Anita dodajući kako je ranijih godina uglavnom radila u hali, no nakon što je Brodosplit preuzeo Tomislav Debeljak, počele su rotacije kako bi radnici bili spremniji preuzeti različite poslove iz svojeg sektora. 

- Tako sam zapravo počela ići variti na brod, a do jučer nisam znala hodati po njemu – smije se Anita dodajući kako joj je to super iskustvo. 

- Nije isto raditi za radnim stolom ili se zavući u neku rupu gdje jedva možeš pristupiti i okrenuti se, a moraš se nekako namjestiti da možeš variti. Radila sam na različitim mjestima, a iako je to zapravo rutinski posao, nikad se ne smiješ opustiti jer pogreška može značiti i ozljedu – kaže Anita kojoj najteže padaju manje opekline oka, što se najčešće događa zbog svjetlosti pri varenju. Zbog toga uvijek moraju paziti da su, ako rade u hali, pregrade među zavarivačima dobro postavljene kako ne bi došlo do nezgode. 

Krumpir liječi opekline

- Uh, to je osjećaj kao da vam je sol u oku, toliko peče, posebno prvi dan. Odmah se sve rješava kapima, a onda i sirovim krumpirom, koji izvlači temperaturu – otkriva nam Anita male trikove kojima zavarivači liječe opekline. Osim neizbježnih povremenih ozljeda, kaže kako i njoj, ali i svim kolegama, najteže padaju ljetne vrućine, no sve se to može izdržati. 

Anita je majka 17-godišnjaka koji je odmalena dolazio u škver gledati porinuća brodova. Suprug Zlatan također je zavarivač. 

- Upoznali smo se u škveru. Sad radi kod privatnika. On je bolji zavarivač od mene, uvijek ga pitam za savjet ili mišljenje kad dođem kući.

Uvuklo joj se pod kožu

- Nije svaki var isti, a zna biti i zeznutih poslova. Iza nas dolazi brusač koji, ako nešto nije dobro, odmah primijeti i vrati na doradu. Cijeli je niz ljudi kojima pod ruku dođe moj ‘rad’, pa nema šanse da neka pogreška prođe neprimijećeno, iako se svi trudimo da pogrešaka uopće nema. A to zahtijeva višesatnu odličnu koncentraciju – kaže simpatična Anita Barišić.

Da je netko pita da radi nešto drugo, malo lakše, spremno odgovara: - Ma nema šanse. Ovaj posao mi se totalno uvukao pod kožu, volim ovo raditi i ne želim ništa drugo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa