Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Anka Mrak Taritaš kažnjena s 3000 kn zbog sukoba interesa

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je s 3000 kuna bivšu ministricu graditeljstva i prostornog uređenja Anku Mrak Taritaš jer u imovinskoj kartici za 2015. nije prijavila stan i garažu

Dužnosnica je stan u Posavskoj ulici u Zagrebu od 73 kvadratna metra i garažu od 16 m2 kupila zajedno sa starijim sinom 2006. prije stupanja na dužnost, a svoj suvlasnički dio mu je darovala 2010. godine. 

Nakon što se stariji sin oženio i zajedno sa suprugom dobio novi stan, darovao je majci te nekretnine u Posavskoj krajem 2015. dok je bila ministica, a ona je te nekretnine nakon mjesec i pol dana darovala mlađem sinu u siječnju 2016.

Bivša ministrica je bila dužna u imovinskom kartici prijaviti da je stekla vlasništvo nad njima, iako je bila prethodni vlasnik, a nekretnine nisu kupljene za vrijeme obnašanja dužnosti.

Mrak Taritaš je prijavljena u još jednom slučaju jer je samu sebe imenovala predsjednicom ispitnog povjerenstva za polaganje stručnog ispita i za to u četiri godine dobila 40 tisuća kuna, što nije prijavila u imovinskom kartici. U tom slučaju povjerenstvo tek treba odlučiti hoće li pokrenuti postupak.

'Povreda nesklada prijavljene i utvrđene imovine je formalne prirode'

Anka Mrak Taritaš je rekla Hini da je povreda koju je utvrdilo Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa vezano uz nesklad njezine prijavljene i utvrđene imovine formalne prirode, te da će poštovati odluku Povjerenstva.

- Smisao Zakona o sprječavanju sukoba interesa je da spriječi dužnosnike da za mandata steknu neku nepripadajuću korist, a u mom se slučaju to nije dogodilo, rekla je Mrak Taritaš.

Napomenula je kako je sva imovina s kojom je ušla u mandat 2012. ostala nepromijenjena.

Mrak Taritaš je prijavljena u još jednom slučaju jer je samu sebe imenovala predsjednicom ispitnog povjerenstva za polaganje stručnog ispita, i za to u četiri godine dobila 40.000 kuna, što nije prijavila u imovinskom kartici. U tom slučaju povjerenstvo tek treba odlučiti hoće li pokrenuti postupak.

Komentari (46)
  • uhhhh teško joj je u životu em joj se interesi sukobljavaju em mora još 3000 kn platit. nije joj lako...

    8. 3. 2019,   12:42
  • jbt pa nemojte zeni tolku kaznu. pa to je vise od minimalca, kak bu to platila

    8. 3. 2019,   12:51
  • A Gunja?

    8. 3. 2019,   12:47