Obavijesti

News

Komentari 166

Imaju novi plan: Struja će od Nove godine ipak biti jeftinija

Imaju novi plan: Struja će od Nove godine ipak biti jeftinija
1

Nakon pritiska javnosti mostovci ipak moraju održati svoje obećanje. Detalje modela po kojem će pojeftiniti struja za kućanstva će prvo predstaviti ministrima i Vladi

VIDEO

Građani ne samo da neće dobiti prosječno 26,50 kuna veće račune za struju, nego će ona od Nove godine pojeftiniti.
Potvrdio nam je to državni tajnik za energetiku Ante Čikotić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:08



- Imamo razrađeni model po kojem će računi za struju kućanstvima biti nešto niži, a za industriju još tražimo model - kaže nam Čikotić.

Detalje modela će prvo predstaviti ministrima i Vladi, ali bi uskoro trebalo biti poznato što je Mostov tajnik za energetiku osmislio u suradnji s kolegama. Također i koliko će biti pojeftinjenje za prosječno kućanstvo. No Čikotić napominje da još ostaje dugoročni problem s plaćanjem obnovljivih izvora. Upravo zbog naknade za njih je trebalo doći do poskupljenja. Prošle vlade potpisale su ugovore s privatnim investitorima, uglavnom u vjetroelektrane. Za svaki kilovat sat koji potrošimo, od sljedeće godine smo im trebali plaćati 15 lipa s PDV-om umjesto dosadašnjih 4,40 lipa.

Sumnjivi poslovi

Iako se ne čini puno, riječ je o barem 1,8 milijardi kuna koje će se samo sljedeće godine preliti u privatne džepove investitora.

- Do 2020 godine treba platiti 6,2 milijarde kuna za obnovljive izvore, pa ćemo morati taj problem zakonodovno rješavati - kaže Čikotić.

Taj novac se mora isplatiti jer su ugovori za otkup skuplje, zelene struje već potpisani, ali samo je pitanje tko će u Mostovu modelu platiti koliko. Poskupljenje struje se ne bi moglo izbjeći da Vlada nije odlučila i spustiti PDV na električnu energiju s 25 na 13 posto.

Gradnju vjetroelektrana su pratile i sumnje na korupciju te zašto su potpisane toliko velike kvote za investitore. No svi ministri peru ruke od toga. Primjerice, tvrtki CEMP je tijekom ministra Ivana Vrdoljaka posljednji dan isteka roka odobrena kvota iako nisu imali sve potrebne dozvole. Time im je kroz godine osigurano dodatnih 310 milijuna kuna.
Novac od zelene struje ne ide opskrbljivačima poput HEP-a, RWE-a, GEN-I-ja ili T-HT-a.

I oni su ljuti jer su dosad morali kupovati dio zelene struje po cijenama višim nego tržišnim.

Hoće li sve platiti HEP?

Navodno je jedan od Vladinih modela bio da i dalje natjera sve opskrbljivače da kupuju tu skupu struju kako bi zaštitili građane. HEP bi primjerice time izgubio minimalno 500 milijuna kuna godišnje. Čikotić opovrgava takav model, nego uvjerava da je ono što su smislili optimalno za sve. Opskrbljivači su predlagali da naknada za obnovljive izvore postupno raste kako građani ne bi osjetili udar.

Tko će plaćati za siromašne?

Vlada mora omogućiti i vaučere od 200 kuna za struju i plin za siromašne. Dosad su to plaćali opskrbljivači, ali navodno će od Nove godine to platiti svi građani na svojim računima.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 166
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu