Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ante Marković: Znam kako riješiti krizu, ali me ne zovu

None Foto: Patrik Macek

Zadnji premijer SFRJ-a, Ante Marković savjetuje Ivi Sanaderu za početak smanjenje PDV-a, zamrzavanje plaća, uvođenje pristojbi na uvoz...

Zadnji premijer SFRJ-a Ante Marković dao je ekskluzivni intervju tjedniku Lider. Marković, koji je kao premijer smanjio jugo-dug sa 21 na 11,5 milijardi dolara i omogućio otvaranje 60.000 poduzeća, premijeru Ivi Sanaderu za početak preporučuje ključni potez: smanjenje proračuna za, najmanje, 20 posto. Tu je i smanjenje PDV-a, zamrzavanje plaća, uvođenje pristojbi na uvoz... Marković bi forsirao hrvatsku banku u koju bi povukao desetak najboljih mladih bankara. No, bez cjelovitog programa, ne može biti izlaza, kaže on.
- I s ovim mjerama voda bi nam došla do nosa, veli Marković, i dodaje da su sve to kratkoročne mjere, koji bi samo omogućile bolji start kad kriza završi. Marković, je dao naslutiti kako ne vjeruje da će Sanaderova vlada povući bilo kakav radikalan potez.
- Nemam iluzija u vezi s ljudskom kratkovidnošću i pretpostavljanjem vlastitih, kratkoročnih interesa, dugoročnima - kaže bivši premijer.

SMANJIO VANJSKI DUG ZEMLJE ZA 10 MLRD. DOLARA
Ante Marković prvi je savezni premijer bivše Jugoslavije koji je dinar učinio konvertibilnom valutom. Marković je u razmjerno kratkom roku radikalnim mjerama, osmišljenim uz pomoć američkog makroekonomista Jeffrey Sachsa, smanjio vanjski dug zemlje sa 21 na 11,5 milijardi dolara i omogućio otvaranje 60.000 tvrtki. Končar je, kao direktor, preuzeo sa 2500 radnika, a iz njega otišao kad je u njemu radilo 25.000 radnika.

Komentari (15)
  • E MOJ ANTE DOBRO BI NA DOŠAO , AL "NJIMA" NIJE KRIZA I BOLI IH UVO ZA SVE ETO SAD SU NAM I 2. MIROVINSKI STUP RASPRŠILI U VJETAR .

    12. 2. 2009,   17:13
  • Ante vrati se i ti i \"dinko\"

    12. 2. 2009,   17:33
  • E Antiša pa oni koji bi te trebali zvati,neće-jer ti njima nije kriza! Evo ja te zovem;A N T E ANTE!!!!

    12. 2. 2009,   17:04