Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Anti ne daju da premjesti grob majke: 19 godina išao na krivi?

Anto Zečević (65) želi pokojnu majku premjestiti s Markova polja u grobnicu u BiH. No prema dokumentaciji, ona počiva ispod tuđeg spomenika...

Ne znam tko je tu lud, ali mislim da ja nisam. Znam gdje mi je majka ukopana, dolazim tu 19 godina, ovdje je i križ s njezinim imenom, a oni žele da ja sad kopam drugi grob, uzrujano govori Anto Zečević (65) iz Zagreba.

Njegova majka Ruža Zečević preminula je 10. listopada 1999. godine u bolnici u Klenovniku. Kako su u to vrijeme on i supruga Stana bili izbjeglice u Zagrebu, odlučili su je pokopati na groblju Markovo polje u Sesvetama računajući da će je jednog dana premjestiti u rodnu Zasavicu kraj Bosanskog Šamca.

- Njezina je želja bila da bude pokopana tamo gdje je rođena. U Šamcu mi počivaju otac i brat, svima smo napravili spomenik i ostavili mjesto i za majku. Nedavno sam prikupio novac i odlučio napokon to riješiti te krenuo sređivati dozvole kako bih premjestio njezino tijelo - objasnio je Anto.

markovopolje | Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Kako bi mogao ekshumirati majku, morao je pribaviti mnogo dokumenata, dozvolu MUP-a za premještanje tijela, Državnog inspektorata, odnosno sanitarne inspekcije, izjavu sestre da pristaje na ekshumaciju, dozvolu Gradskih groblja Zagreb, općine Bosanski Šamac, te dogovoriti prijevoz preko granice, ukop na drugom groblju, kao i karmine. Nakon što je napokon sve pribavio, otišao je na Markovo polje kako bi dogovorio termin ekshumacije. I tad je doživio šok.

- Njihova komisija izašla je na teren i zaključila kako ne mogu ekshumirati grob za koji 19 godina vjerujem da pripada mojoj majci nego susjedni, na kojem je neki Mićo podigao spomenik svojoj supruzi Biserki - priča Anto, a u glasu mu se osjeća ljutnja.

- Ako je u tom grobu moja majka, tko je tu dizao spomenik i tko je ta Biserka? Odakle im dozvola za to? I zašto je drveni križ s imenom moje majke na drugom grobnome mjestu, na broju 6, a ne 7, kako piše u njihovim papirima - ne može se načuditi. Pokazuje nam na grobnome mjestu broj 6 zarasli grob s imenom njegove majke te do njega na broju 7 grob koji traže da ekshumira.

Napominje da 1999. godine, kad je pokopao majku, do nje s te strane nije bilo ničega, odnosno bila je samo trava. Četiri dana kasnije tamo je ukopana druga pokojnica.

Iz Gradskih groblja Zagreb odgovorili su nam da je od 1994. do 2001. grobljem Markovo polje upravljala tvrtka Prigorac iz Sesveta. Markovo polje i okolna mala groblja dodijeljena su im od 12. travnja 2001.

- Prema evidenciji koju smo preuzeli, ukop u predmetna grobna mjesta je izvršen s četiri dana razlike, a redovni ukopi u tom nizu grobova su izvršeni po nastupajućim datumima. O klesarskom uređenju grobnog mjesta nema podataka u evidenciji Prigorca iz Sesveta, te ne znamo tko je i na čiji zahtjev uredio grobno mjesto. Inače je za to potrebna suglasnost. Utvrđujemo sve činjenice - kažu iz Gradskih groblja.

Tema: Hrvatska

Komentari (16)
  • DNK analiza ...

    18. 5. 2019,   09:58
  • Njemu su trebale silne dozvole a nekima nikakve jadni naši pokojni

    18. 5. 2019,   11:33
  • U mom mjestu ako ne održavaš grob i ne plaćaš svake godine grobnu naknadu prekopaju grob a tu se vidi da to nije održvano godinama....

    18. 5. 2019,   10:48