Obavijesti

News

Komentari 2

Antonio Guterres: Najvažnije je izbjeći eskalaciju u Zaljevu

Iranci kane poduzeti sve zakonske poteze protiv Sjedinjenih Država koje su poslale špijunski dron u iranski zračni prostor, rekao je Laya Joneydi, iranski potpredsjednik zadužen za pravna pitanja

VIDEO

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u nedjelju je upozorio da je iznimno važno izbjeći "bilo kakav oblik eskalacije" u Zaljevu s obzirom na to da se napetosti nastavljaju nakon ovotjednog iranskog rušenja američkog drona. 

"Svijet jednostavno ne može priuštiti veći sukob u Zaljevu", rekao je Guterres na marginama Svjetske konferencije o mladima u Lisabonu. "Svatko od nas mora imati čelične živce."

U četvrtak je iranski projektil oborio dron američke mornarice MQ-4C Triton u južnoj pokrajini Homozgan. Vijest su potvrdili Teheran i Washington, no dok su Iranci tvrdili da je dron letio iranskim zračnim prostorom, Amerikanci su kazali da se radilo o međunarodnom prostoru. Od tada je stanje u Hormuškom tjesnacu sve napetije. 

Iranci kane poduzeti sve zakonske poteze protiv Sjedinjenih Država koje su poslale špijunski dron u iranski zračni prostor, rekao je Laya Joneydi, iranski potpredsjednik zadužen za pravna pitanja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Slanje špijunskog drona u iranski zračni prostor vrlo je jasno kršenje međunarodnog zakona i zbog toga razmatramo mogućnost poduzimanja zakonskih koraka protiv Washingtona", rekao je Joneydi, a prenosi iranska novinska agenicja Tasnim. 

Iranski režim planira iznijeti "neosporne dokaze" Ujedinjenim narodima po kojima je dron ušao u njihov zračni prostor. 

Istodobno je iranski predsjednik Hasan Rohani od međunarodne zajednice zatražio da poduzme korake kada je posrijedi povreda iranskoga zračnog prostora. 

"Posljednji u nizu incidenata i ovaj put predstavlja kršenje međunarodnih pravila", rekao je Rohani u nedjelju nakon sastanka u Teheranu s Gabrielom Cuevas Barron, predsjednicom Međuparlamentarne unije. 

"Budući da su ignorirali naša upozorenja, bili smo prisiljeni oboriti dron", pojasnio je Rohani, dodavši da je ta akcija neosporno obnovila napetosti u Zaljevu. 

"Upravo zato očekujemo odgovarajuću reakciju međunarodne zajednice i jasne korake protiv ovakvih poteza", istaknuo je. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u