Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Antonio: 'Svi su u panici, više nismo sigurni, moramo bježati'

None Foto: NASA 11

Uragan Florence će dovesti do ozbiljnog ugrožavanja života, navode u američkom Centru za uragane. Iz Južne Karoline javio nam se Zagrepčanin Antonio (24). Kaže da svi bježe glavom bez obzira...

U potpunosti je zavladala panika, vode u dućanima skoro pa i nema. Vojska je naredila hitnu evakuaciju tako da i ja moram napustiti svoj stan, rekao nam je Antonio (24), student iz Zagreba koji je na studentskoj razmjeni u Myrtle Beachu u Južnoj Karolini. Novi uragan ponovno prijeti SAD-u.

NASA handout photo of Hurricane Florence churning in the Atlantic Ocean towards the east coast of the United States | Autor: NASA Foto: NASA

Niti godinu dana nije prošlo od strahovitog uragana petog stupnja Irme koji je zahvatio Floridu, a sada im dolazi uragan Florence, koji je trenutno četvrti stupanj po jakosti, no postoji velika šansa da se razvije u peti, najjači stupanj.  

Foto: čitatelj 24sata/Facebook

- Vojska je naredila evakuaciju u ponedjeljak oko 17 sati po lokalnom vremenu (oko 23 sata u Hrvatskoj). Do srijede planiraju evakuirati čitavu državu, a sele ih u vojne kampove bliže planinama.  Mnoštvo ljudi pobjeglo je prema Columbiji ili New Yorku, čim dalje - tim bolje, čulo se gdje god sam se okrenuo. Neki su zabarikadirali prozore i vrata čime god su mogli, kako bi nekako zaštitili svoje kuće. No, nitko nije siguran da će od njihovih kuća išta ostati - govori nam Antonio.  

Foto: čitatelj 24sata/Facebook

A beachfront home is boarded up ahead of Hurricane Florence, at Holden Beach | Autor: ANNA DRIVER Foto: ANNA DRIVER

Dodaje kako uragan sam po sebi možda i neće biti najveći problem.  

- Stvorila se velika plima, a uragan će donijeti poplave. S obzirom na količinu zmija i aligatora u toj regiji, bit će ih teško izvaditi ih iz domova, ako od domova išta ostane... - napominje Antonio.  

Navodi kako su kolone na cestama duge i po 15 kilometara, a grad je već u ponedjeljak navečer bio prazan, što je, pak, odgovaralo lokalnim lopovima koji već provaljuju u prazne evakuirane kuće. Policija je, govori Antonio, neke brzo uhvatila i kaznila ih dvostruko nego što bi inače bilo po zakonu.  

Foto: čitatelj 24sata/Facebook

- Mi smo među zadnjima za evakuaciju, idemo u srijedu - govori nam uplašeno mladi student.  

Za mjesec dana je trebao biti gotov s razmjenom, no kako kaže, pričekat će da prođe oluja, a ako sve prođe u redu, razmjenu će odraditi do kraja. No, ako rasplet oluje ne bude dobar, vratit će se odmah svojoj obitelji u Hrvatsku. 

U.S. Airmen from the South Carolina Air National Guard and 169th Fighter Wing prepare to deploy to support rescue efforts in advance of Hurricane Florence | Autor: HANDOUT Foto: HANDOUT

Američki mediji pišu da očekuju puno više vjetra nego što je bilo s uraganima Matthew (2016.) i Hugo (1989.) u kojima je ukupno nastradalo oko 660 ljudi. 

Uz vjetrove koji pušu brzinom i do 195 km/h, uragan bi mogao pogoditi američki kontinent ovog tjedna, a opisuju ga kao najsnažniju oluju koja je pogodila ovu regiju u zadnjih nekoliko desetljeća. Uragan se kreće brzinom od 20 km na sat u smjeru sjeverozapada i trebao bi u utorak i srijedu prijeći između Bahama i Bermuda. U četvrtak bi mogao pogoditi američku obalu. 

Nakon Sjeverne i Južne Karoline, i savezna država Virginija je proglasila izvanredno stanje tijekom vikenda kako bi se pripremila na moguće posljedice udara. 

Iz američkog Centra za uragane (National Hurricane Center - NHC) kažu da Florence prati ‘ekstremno opasno’ vrijeme. Mogla bi uzrokovati katastrofalne količine kiše i poplave kako na obalnom području, tako i u unutrašnjosti. 

- Velika je vjerojatnost da će Florence dovesti do ozbiljnog ugrožavanja života - golemi će valovi zapljusnuti obalu, unutrašnjost će pogoditi poplave i iznimno teške kiše, a štetu će nanijeti i snažni uraganski vjetrovi - rekli su iz NHC-a. 

Guverner Južne Karoline naredio je evakuaciju kompletne obalne linije od podneva u utorak. Trebalo bi se evakuirati oko milijun ljudi. 

Američki predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak najavio da iz sigurnosnih razloga otkazuje skup u sklopu kampanje koji je za petak bio predviđen u Jacksonu, u državi Mississippi.

Masovne evakuacije: 'Jako smo uplašeni' 

Američke vlasti naredile su u utorak masovne evakuacije stanovništva uz istočnu obalu SAD-a kojoj se približava uragan Florence, oluja kategorije 4 i najjača u posljednja tri desetljeća.

Guverneri Virginije i i Južne Karoline izdali su nalog za evakuaciju 245.000, odnosno milijun stanovnika uz obale tih saveznih država.

"Ovo je ozbiljna oluja i pogodit će cijelu državu", rekao je guverner Virginije Ralph Northam. "Svi u Virginiji moraju biti spremni!".

Očekuje se da će Florence, s vjetrovima koji trenutno pušu od 200 km/h, ojačati kada u četvrtak stigne do kopna, najvjerojatnije na jugoistoku Sjeverne Karoline, uz granicu s Južnom Karolinom.

Guverner Sjeverne Karoline Roy Copper izjavio je na konferenciji za novinare da ta savezna država "očekuje najgore".

Sjeverna i Južna Karolina, Virginija i Maryland proglasili su izvanredno stanje. Poučeni ranijim iskustvima, stanovnici se pripremaju za oluju, stvarajući zalihe hrane, vode i goriva.

"Jako smo uplašeni, svjesni smo da s ovim nema igre", rekla je Jeniffer Oosterwyk iz Holden Beacha.

Stručnjaci iz Nacionalnog centra za uragane u Miamiju upozoravaju na mogućnost po život opasnih plimnih valova, dugotrajnih obilnih kiša i poplava, osobito ako Florence danima bude prodirala u unutrašnjost teritorija.

Uragan se kreće brzinom od 20 km na sat u smjeru sjeverozapada i trebao bi u utorak i srijedu prijeći između Bahama i Bermuda.

Klasificirana kao oluja kategorije 4 od pet na Satiff-Simpsonovoj ljestvici, Florence je najgori uragan koji ove godine prijeti Americi i prva te snage od 1998. kada je uragan Hugo protutnjao Charlestonom u Južnoj Karolini.

Komentari (91)
  • Nekad je dobro što smo u ovoj lijepoj našoj traljavoj ovdje ni uragan neće.

    11. 9. 2018,   09:04
  • Meni jedino nije jasno zasto ne prilagode infrastukturu za takve situacije, npr Japan koji je na Vulkanskom podrucju gdje su potresi česti i razorni čine sve da prilagode objekte da uspiju preživjeti razorne potrese uz što manja oštećenja, dok u SAD, gledam slika kuća, drvene, jos kad vidim prazan prostor tipa otvorena garaža u prizemlju kuće zlo mi dođe, pa ta kuća na slici ima šanse preživjeti uragan kao i papar na stolu da nećeš ga otpuhat ako jako puhneš.

    11. 9. 2018,   08:48
  • Plenki bi rekao, bit će to jako atraktivan uragan.

    11. 9. 2018,   10:55