Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Aplikacije licenciranih taksista sve raširenije

None Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Siguran prijevoz dostupan je jednostavnije i brže diljem Hrvatske

Aplikacije su već duže vrijeme sastavni dio naše svakodnevice i uvelike olakšavaju izvršavanje dnevnih obaveza, planiranje i uštedu vremena. Ono što ponekad zaboravimo je, osim provjere opcija koje nudi sama aplikacija, utvrditi jesu li usklađene sa zakonskom regulativom Republike Hrvatske. Ukoliko poduzmemo i taj korak pri istraživanju, možemo nabaviti korisniji proizvod i sigurniju i pouzdaniju uslugu.

Primjer pouzdane aplikacije su one kojima licencirani taksisti u svim većim hrvatskim gradovima pružaju mogućnost narudžbe prijevoza u bilo koje doba dana i gradskog područja. Uz takve aplikacije građani u par poteza na svojim mobitelima mogu doći do sigurnog prijevoza u provjereno tehnički ispravnim automobilima te s pouzdanim, profesionalnim vozačem. Vozači koji su dostupni putem legalnih taksi aplikacija imaju sve licencije i dozvole te garantirano poznaju ulice svog grada.

Taksi aplikacije se zbog veće pouzdanosti i zakonskog okvira ne koriste umjesto taksimetra. Naime, internet aplikacija nije uređaj i ne može biti taksimetar, jer ne izračunava udaljenost u realnom vremenu te nije zakonito mjerilo. Dodatan razlog su i inozemna istraživanja koja su pokazala da greška mjerenja aplikacijom može biti i do 40% u odnosu na klasične taksimetre. Zato, a najvažnije zbog osjećaja sigurnosti korisnika koji do odredišta želi doći najbržim putem uz fiksnu cijenu, aplikaciju je potrebno kombinirati s uređajem koji ne ovisi samo o GNSS tj. GPS signalu. Takav sustav mjerenja, koji je pouzdan u trenutcima kada GPS signal nije dostupan ili je njegova preciznost značajno degradirana, npr. u gusto naseljenim dijelovima grada s visokim zgradama, već koriste neki veliki pružatelji taksi usluga u Hrvatskoj i prometni stručnjaci mogu preporučiti takve aplikacije.

Iskustva dosadašnjih korisnika taksi aplikacija vrlo su pozitivna - sve više ljudi na svoje mobilne uređaje preuzima aplikacije licenciranih taksista i učestalo koriste njihove usluge. Kao glavne prednosti korištenja uobičajenih usluga autotaksi prijevoza kroz moderne tehnologije korisnici ističu nepromjenjivi cjenik i vozače s licencijama i dozvolama, a koji su uz to dostupni jednostavnije nego pozivom te omogućuju pregled i upotrebu korisnih podataka. To je, primjerice, pregled aktivnih, otkazanih i završenih vožnji, plaćanje karticama ili korištenje promidžbenih kodova. Cijena usluge određuje se prema ovjerenom cjeniku i mjeri certificiranim taksimetrom.

Koristite li ovakve aplikacije? Svoja iskustva šaljite na Facebook page Gradskim ulicama i savjetima unaprijedite uslugu za budućnost.

Tema: Promo sadržaj