Obavijesti

News

Komentari 102

Paladino nije jedini: Sile nas u penziju, a mladi liječnici odlaze

Paladino nije jedini: Sile nas u penziju, a mladi liječnici odlaze
1

Šest vrhunskih liječnika doživjelo je istu sudbinu kao dr. Paladino. Morali su u u mirovinu, pa su zajedno otvorili ordinaciju. Stariji iskusni liječnici su važni i zbog toga jer obrazuju mlade kolege

VIDEO

Mogao sam raditi još. Mogli smo svi mi dati još mnogo učeći mlade kolege, jer je doista šteta da se sustav odrekne svih iskustava i znanja koje smo stekli u ovom poslu. Ona su nenadoknadiva. Ispričao nam je to umirovljeni liječnik prof. dr. Igor Francetić, jedan od najpoznatijih domaćih farmakologa i dugogodišnji šef Zavoda za kliničku farmakologiju KBC-a Zagreb. I on je, kao njegov kolega, neurokirurg prof. dr. Josip Paladino, morao u mirovinu po sili zakona.

Kad govori u množini, prof. dr. Francetić zapravo misli na ostalih pet kolega, s kojima je osnovao privatnu ustanovu CEM – Centar za ekspertnu medicinu. Svih šestero su redovni profesori Medicinskog fakulteta, ali i umirovljenici za koje više nije bilo mjesta u bolnicama. Uz dr. Francetića, to su otorinolaringologinja prof. dr. Santa Večerina Volić, onkolog prof. dr. Zdenko Krajina, urolog prof. dr. Ognjen Kraus, hematolog prof. dr. Boris Labar i maksilofacijalni kirurg prof. dr. Mišo Virag.

Specijalna bolnica Sv. Katarina u Zaboku objavila je u srijedu da je dr. Paladino dio njihova tima.

'Paladino je izniman stručnjak, takve želimo. U našem je timu'
'Paladino je izniman stručnjak, takve želimo. U našem je timu'

- Već smo u kontaktu s dva pacijenta iz Velike Britanije koji nam žele doći i zbog međunarodnog ugleda i prepoznatljivosti prof. Paladina. On je izniman stručnjak s međunarodnom reputacijom te velikim i neprocjenjivim iskustvom. Mi takve ljude neizmjerno cijenimo i želimo u našem timu. Radi se o jednom od najboljih europskih neurokirurga. Plan nam je da našu suradnju intenziviramo i da tim dodatno ekipiramo kako bismo otvorili posebnu jedinicu koja bi se bavila neurokirurgijom glave kojom se prof. Paladino bavi - rekla nam je Jadranka Primorac, članica upravnog vijeća bolnice. Bolnica je i ranije surađivala s dr. Paladinom.

operacija

'Suludo je tjerati one koji mogu i žele raditi,a nedostaju nam liječnici'

Kolege dr. Paladina koji su zbog prisilnog odlaska u mirovinu morali prestati raditi upozoravaju na to kako je to apsurdna i suluda situacija.

- Sada kad jedna srednja generacija liječnika odlazi u inozemstvo, još se više smanjuje broj učitelja. A učenje je u medicini najvažnije. Suludo je tjerati one koji mogu i žele raditi, osobito u situaciji kad nam nedostaju liječnici. Nitko ne želi sagledati generalnu, širu sliku. Ministarstvo zdravstva samo gleda na smanjenje troškova i tu je kraj priče - govori prof. dr. Francetić.

'Paladino je ugledan liječnik, no zdravstvena ustanova odlučuje'
'Paladino je ugledan liječnik, no zdravstvena ustanova odlučuje'

Dodaje da bi svi vrhunski liječnici koji moraju u mirovinu sigurno bili korisniji kroz četverosatni rad ili na samo jednom dijelu poslova u bolnici, nego kod kuće u mirovini.

Ovaj vrsni farmakolog u CEM-u provodi dva dana u tjednu, a zahvaljujući tomu što je Medicinski fakultet u Zagrebu uvidio da je njegovo nastavničko iskustvo iznimno važno, tamo predaje i uči studente.

'Nisu bitne godine, nego kriteriji'

Kad se spomene ime prof. dr. Miroslava Dumića, svi znaju da je riječ o vrhunskom dječjem endokrinologu i dijabetologu, dugogodišnjem voditelju Zavoda za endokrinologiju i dijabetes Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb. On je u mirovinu otišao 2011., odmah nakon što je napunio 65 godina. Nikad od ustanove u kojoj je radio nije tražio da ga zadrže u nekom obliku niti bi se, kaže, ikad doveo u situaciju da ih nešto moli.

- Nisu bitne godine, nego kriteriji. Koliko netko predstavlja ne samo u domaćim, nego i svjetskim okvirima. Kakva su mu dostignuća, kakav je znanstvenik. No, nažalost, kod nas takvih kriterija nema. Upravo zato su bitna vrednovanja kojih nemamo – tumači prof. dr. Dumić.

Paladina otjerali u mirovinu: 'Žao mi je, mogu još puno dati'
Paladina otjerali u mirovinu: 'Žao mi je, mogu još puno dati'

Dodaje da neki i nakon dobi za mirovinu mogu još mnogo dati sustavu u kojemu su radili. Ovaj vrhunski liječnik i dalje radi s pacijentima, ali u privatnom zdravstvenom sektoru. Profesor emeritus je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, vodi projekte, bavi se znanstvenim radom i gost je profesor na američkim sveučilištima. Zadovoljan je, kaže, jer je lišen administracije kojom se u bolnici morao intenzivno baviti. Za kolege kirurge kaže da su u znatno nepovoljnijem položaju nego liječnici ostalih specijalizacija.

- Ja mogu raditi na mnogo jednostavniji način nego oni. Vrhunski kirurzi, nakon što odu iz bolnice, zapravo nigdje više nemaju mogućnosti i uvjeta za svoj rad, poput anesteziologa, adekvatne opreme, sala... Oni moraju raditi u bolničkoj ustanovi. Ostanu li bez toga, ništa im više ne preostaje – kaže prof. dr. Dumić.

Josip Paladino je čovjek anđeo; dugujem mu svaki otkucaj srca
Josip Paladino je čovjek anđeo; dugujem mu svaki otkucaj srca

'Imam 45 godina, četiri mjeseca i jedan dan radnog staža'

Zadarski liječnik, dr. Martin Mikecin ima 87 godina i još radi.

Neuropedijatar, nakon što je otišao u mirovinu, otvorio je privatnu ordinaciju, koju danas vodi njegova kći, pedijatrica dr. Martina Mikecin.

- Jako sam sretan jer mogu pomoći ljudima, a to što mi se vraćaju stari pacijenti znači da dobro radim. Sad sam u ordinaciji samo dva sata dnevno, volonterski, ali to me veseli i ne dam se još - kaže dr. Mikecin.

Zadarska županija ga je ove godine predložila za nagradu za životno djelo. Rodom iz Novigrada, tamo je nakon staža četiri godine radio kao liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Upravo iz Novigrada došao je prijedlog da se doktor Mikecin nominira za nagradu.

- Imam 45 godina, četiri mjeseca i jedan dan radnog staža. Posebna je veza koju razvijete s pacijentom, on postane dio vas i vaše obitelji - kaže dr. Mikecin.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu