Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Arapske zemlje traže da Trump povuče priznanje Jeruzalema

None Foto: MOHAMED ABD EL GHANY 3

Arapska liga kaže da Trumpova odluka predstavlja kršenje međunarodnog prava i nema nikakav pravni učinak te uz sve produbljuje kaos, potiče ljutnju i prijeti nasiljem

Ministri vanjskih poslova arapskih zemalja pozvali su u subotu navečer Sjedinjene Američke Države da odustanu od odluke o priznanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela jer će to povećati nasilje diljem regije.

Objava od srijede američkog predsjednika Donalada Trumpa predstavlja "opasno kršenje međunarodnog prava" i nije imala nikakav pravni učinak, priopćila je Arapska liga nakon sjednice na kojoj su u Kairu sudjelovale svi njezine članice.

Protesters hold a rally outside the U.S. embassy in Jakarta, Indonesia, to condemn the U.S. decision to recognise Jerusalem as Israel's capital | Autor: DARREN WHITESIDE Foto: DARREN WHITESIDE

"Odluka nema nikakav pravni učinak ... produbljuje napetost, potiče ljutnju i prijeti da će gurnuti regiju u više nasilja i kaosa", priopćila je Arapska liga nakon sastanka koji je počeo u subotu navečer, potrajavši nekoliko sati.

U.S. President Donald Trump attends a briefing on hurricane recovery efforts in Dallas, Texas POZIVA NA SMIRENOST Trump želi mirovni sporazum između Izraelaca i Palestinaca

Liga je najavila da će od Vijeća sigurnosti UN-a tražiti rezoluciju o odbacivanju američke odluke.

Libanonski ministar Gebran Bassil rekao je tijekom izvanrednog sastanka da arapske zemlje trebaju razmotriti mogućnost uvođenja ekonomskih sankcija protiv SAD-a, no u izjavi Arapske lige ekonomske sankcije se ne spominju.

Američki predsjednik Trump u srijedu je priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela i rekao kako će početi proces preseljenja američkog veleposlanstva u taj grad, unatoč upozorenjima saveznika da bi taj potez mogao izazvati napetosti na Bliskom istoku.

EKSKALACIJA NASILJA Pale se zastave, ima i ranjenih: Trump izazvao kaos u Palestini

Trumpova odluka izazvala je prosvjede i nasilje diljem regije u kojemu je dvoje ljudi poginulo, a preko 750 ih je ranjeno.

Status Jeruzalema jedna od glavnih spornih točaka u desetljećima dugim izraelsko-palestinskim mirovnim razgovorima. Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.

Netanyahu kritizira Europu i kaže da je licemjerna

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je kako je odgovor Europe na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela, licemjeran te da Europljani igraju po "dvostrukim standardima". 

"Poštujem Europu, no nisam spreman prihvatiti dvostruke standarde od europskih čelnika", izjavio je Netanyahu u nedjelju navečer pred ukrcaj u zrakoplov prije dvodnevnog posjeta Parizu i Bruxellesu. 

Izraelski premijer je podsjetio da je Europa osudila Trumpovu odluku, no "ne i ispaljivanje raketa na Izrael, kao ni strašno poticanje poteza protiv Izraela". 

"Nisam spreman prihvatiti takvo licemjerje. Kao i obično na ovakvim važnim forumima iznijet ću istinu o Izraelu bez straha i visoko uzdignuta čela", rekao je. 

Netanyahu će se u Parizu sastati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, a u Bruxelesu s europskim ministrima vanjskih poslova. 

Trumpova odluka o premještaju američkog veleposlanstva u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem pokrenula je lavinu negativnih komentara, osuda i prosvjeda u arapskom i muslimanskom svijetu, što je rezultiralo smrću četiriju osoba i stotinama ozlijeđenih.

Komentari (42)
  • Jeruzalem je oduvjek bio glavni grad žida

    10. 12. 2017,   10:23
  • pa kaj nebi sad bilo pametnije, bolje i lakše da se svi ti arapski narodi ujedine i zdrobe amere i ameriku i nek im kim pomogne, več kad je razvio oružje za to. ja sam siguran da bi onda svijet bio puno sigurnije i bolje mjesto za sve ljude a i značajno bi se smanjo broj ratova u svijetu

    10. 12. 2017,   12:46
  • Sve je kako je rečeno...Sad slijedi otvoren rat između Izraela i arapskih zemalja.., Izrael će s vremenom slabjeti, Amerika im okreće leđa i ostavlja na cjedilu..zatim dolazi "on" čije se ime ne spominje....i uspostavlja mir u regiji...,gradi se dugo očekivani hram za "zlocestog", svi mu se dodvoravaju, europa, i ostatak svijeta, i slijedi....znamo što!!!

    10. 12. 2017,   10:47