Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Arhitekti: Crkvu na Savici ne treba graditi na prostoru parka

None Foto: Čuvamo naš park

Ovih dana ističe rok za podnošenje prigovora u postupku izdavanja lokacijske dozvole za izgradnju crkve i župnog dvora u parku na zagrebačkoj Savici...

Ovih dana ističe rok za podnošenje prigovora u postupku izdavanja lokacijske dozvole za izgradnju crkve i župnog dvora u parku na zagrebačkoj Savici oko čega se podigla velika bura u javnosti jer se dio stanovnika kvarta već godinama protivi betonizaciji parka. 

Crkva ipak ne želi odustati, a podršku joj daje i gradonačelnik Bandić. Predstavnici Inicijative ističu kako nisu protiv gradnje crkve, nego protiv bilo kakve gradnje u parku, te pozivaju i Grad i Crkvu na dijalog kako bi se za gradnju crkve osigurala zamjenska lokacija. 

- Crkva na službenim stranicama župe bl. Alojzija Stepinca protivnike gradnje u parku naziva manjinom na Savici kojoj 'ne treba Bog čija se Riječ navješta u crkvama'. Gradonačelnik Milan Bandić koji izjavljuje kako je 'žalosno da prosvjeduju oni koji su sljedbenici partije koja je četrdeset i pet godina branila rad crkve'", navodi Inicijativa u priopćenju.

Grad bi uskoro trebao odgovoriti na prigovore stanara Savice, a na njihovu stranu stala je i struka tj. Društvo arhitekata Zagreba. 

- Smatramo da je za unapređenje kvalitete života i jačanja socijalne kohezije kvarta, nužno stvarati nove javne zelene površine i trgove te čuvati i vrednovati postojeće,- stvarati i širiti mjesta. U tom kontekstu razvoja javnog prostora na Savici smatramo kako planiranje izgradnje crkve na lokaciji glavnog parka, kao jednog od nositelja kvartovskog identiteta i socijalnog kapitala, predstavlja korak unazad. Time smatramo da je zona Z4 definirana GUP-om s pripadajućim urbanim pravilima neprikladna i kako bi se zonom Z1 bolje usmjerio razvoj spomenutog prostora - ističu arhitekti u svom priopćenju.

Dodaju i kako smatraju da je realizaciju crkve, potrebne za ovaj dio grada, a zahvaljujući rezervama prostora u kvartu, zaista moguće realizirati u prostoru kvarta na nekoliko bliskih lokacija, i to na obostranu prostorno funkcionalnu korist svih zainteresiranih strana.

Komentari (21)
  • Pa valjda je važnija crkva da nam popovi mogu otvarati oči i govoriti nam za koga da glasujemo i za koga vjenčavamo nego tamo neka djeca! Ovo je šala za one koji ne razumiju :)

    28. 7. 2016,   15:43
  • Crkve i fontane...zar može bolje..

    28. 7. 2016,   13:06
  • Ali budite ljudi dragi praktični...okolni stanari bi dobili redovito buđenje ujutro u 6 i po svaki dan, svetkom i petkom i tako nitko nebi kasnio na posao.:)

    28. 7. 2016,   15:23