Obavijesti

News

Komentari 18

Arhitekti se razigrali: Gradili bi stanove koji se 'penju' u nebo

Arhitekti se razigrali: Gradili bi stanove koji se 'penju' u nebo
3

Španjolska tvrtka projektirala je neboder koji izgleda kao stubište. Žele ga sagraditi u Abu Dhabiju, a iako skrivaju većinu detalja, ono što su otkrili je fascinatno

VIDEO

Nedavno smo bili u Istanbulu i bili smo oduševljeni spiralnim stubama na zgradi koja se nalazila ispred naše. Počeli smo se šaliti i razmišljati o načinima kako da od takvog oblika projektiramo zgradu, rekao je Roberto Ferlito (37) iz španjolske projektantske tvrtke Nabito. Arhitekti te tvrtke prionuli su poslu i ubrzo osmislili veličanstveno zdanje koje svakom stanaru na svakom katu zgrade omogućuje da iz dnevnog boravka kroči u vlastiti vrt. Dizajneri su se vodili idejom ekološkog promišljanja prostora, pa će pri gradnji rabiti samo prihvatljive tehnike i materijale. Tvrtka Nabito konceptom zgrade pobijedila je u New Yorku na natjecanju nevladine Organizacije za umjetnost i arhitekturu. Španjolski arhitekti kažu da pregovaraju s inženjerima u Abu Dhabiju jer ondje žele sagraditi neboder. Zbog toga u tajnosti drže sve detalje o gradnji novoga svjetskoga čuda.

- Pokušali smo spojiti horizontalnu i vertikalnu gradnju tako da horizontalnom neboderu dodamo raskoš i romantiku vertikalnih urbanih krajolika - rekla je suosnivačica Nabitoa Alessandra Faticanti.

Dodala je kako s kolegama iz Abu Dhabija razgovaraju o mogućnosti da vrtove na katovima natapaju vodom iz podzemnih izvora, koju bi crpili iz bunara smještenim u središtu zgrade.

Neobičan, moderan i ekološki prihvatljiv neboder namijenjen je stanovanju, ali i poslovnim prostorima te prostorima s javnom namjenom.

Ferlito i Faticanti osnovali su Nabito 2007. godine. Svojim neuobičajenim projektima već su osvojili stručnu javnost i dobili nekoliko europskih nagrada za mlade arhitekte.

Podzemne vode natapat će vrt

Na svakom katu zgrade arhitekti su zamislili zelenu površinu. Vodu za natapanje do vrtova bi središnjom cijevi sve do vrha dopremali iz bunara pod zgradom.

Na katu zima, u prizemlju ljeto

Zbog različitog položaja u odnosu na sunce, na nekim bi katovima biljke bile zelenije i tako bi se činilo kao da svaki vrt proživljava svoje godišnje doba bez obzira na kalendar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava