Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pogledajte ispraćaj Ferdinanda brodom 'Dalmat' iz Metkovića

None Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL 11

Gavrilo Princip se našao u ulici u koju je auto s prijestolonasljednikom Franjom Ferdinandom krivo skrenuo. Bez razmišljanja zapucao je i ubio Franju i ženu

Kako čovjek može doći kao gost u Sarajevo, a da se na njega bacaju bombe, žestoko je prosvjedovao austro-ugarski prijestolonasljednik Franjo Ferdinand svom generalu Poitoreku, povjereniku u Bosni, na današnji dan prije 100 godina.

Članovi Crne ruke su nekoliko trenutaka ranije na Franjin automobil bacili bombu.

No ona je eksplodirala ispod auta oštetivši ga pa su Ferdinanda neozlijeđenog prebacili u drugo vozilo. Gavrilo Princip, jedan od atentatora, u međuvremenu je otišao u drugu ulicu nadajući se da će dobiti bolju priliku da likvidira Ferdinanda. U potpunoj neorganizaciji i očajnom osiguranju Ferdinandov vozač je pogrešno skrenuo i, igrom slučaja, našao se baš pred Principom. On je bez razmišljanja ispalio dva metka te ubio Franju i njegovu ženu.

- Sofijo, ostani živa za našu djecu! - bile su posljednje riječi prijestolonasljednika.

Povorku osiguravalo tek 60 policajaca

Iako su imali informacije da se sprema napad na Franju, njegovu povorku osiguravalo je tek 60-ak policajaca.

Nakon atentata Princip je popio otrov koji nije djelovao. Uhvatila ga je policija. Njegov suradnik u atentatu, Nedjeljko Čubrilović, koji je pola sata prije bacio bombu na Ferdinandov auto, popio je otrov i skočio u Miljacku.

No ona je bila duboka samo 13 centimetara pa su ga lako uhvatili. Od sedmorice atentatora trojica su osuđena na smrt, a ostali su umrli u zatvoru.

- Ta valjda vidite zašto sam došao - rekao je Princip sa smiješkom na suđenju. Bio je premlad da ga osude na smrt pa je dobio doživotnu kaznu. Umro je od tuberkuloze 1918. godine.

U 1. svjetskom ratu poginulo je više od 20 milijuna ljudi

Iza pucnja kojim je započeo Prvi svjetski rat bila je tajna organizacija Mlada Bosna, a ubojstvo je organizirala srpska tajna služba. Htjeli su zbaciti austrougarsku vlast u BiH. 

Nakon atentata Austro-Ugarska objavljuje rat Srbiji čime službeno počinje Prvi svjetski rat. U njemu je poginulo više od 20 milijuna ljudi. Njemačka i Austro-Ugarska su kapitulirale 1918. godine. 

Tema: History

Komentari (11)
  • Ko sto znamo Hrvati su u Austro Ugarskoj zivili ko carevi a odan je Princip iz Principa sve sjeb... .

    28. 6. 2014,   10:38
  • Eto kakve imamo susjede. Izazvali su početak IWW i milijune smrti. Izazvali su i aktivno proveli rastur Jugoslavije i ukupno ubili oko 100 hiljada ljudi. Eto.

    28. 6. 2014,   08:59
  • Zločinci uvijek nađu opravdanje za zločine.Kako ih nije sramota cijeli svijet osuđuje to djelao,a oni se još ponose.

    28. 6. 2014,   09:38