Obavijesti

News

Komentari 11

Pogledajte ispraćaj Ferdinanda brodom 'Dalmat' iz Metkovića

Pogledajte ispraćaj Ferdinanda brodom 'Dalmat' iz Metkovića
11

Gavrilo Princip se našao u ulici u koju je auto s prijestolonasljednikom Franjom Ferdinandom krivo skrenuo. Bez razmišljanja zapucao je i ubio Franju i ženu

VIDEO

Kako čovjek može doći kao gost u Sarajevo, a da se na njega bacaju bombe, žestoko je prosvjedovao austro-ugarski prijestolonasljednik Franjo Ferdinand svom generalu Poitoreku, povjereniku u Bosni, na današnji dan prije 100 godina.

Članovi Crne ruke su nekoliko trenutaka ranije na Franjin automobil bacili bombu.

No ona je eksplodirala ispod auta oštetivši ga pa su Ferdinanda neozlijeđenog prebacili u drugo vozilo. Gavrilo Princip, jedan od atentatora, u međuvremenu je otišao u drugu ulicu nadajući se da će dobiti bolju priliku da likvidira Ferdinanda. U potpunoj neorganizaciji i očajnom osiguranju Ferdinandov vozač je pogrešno skrenuo i, igrom slučaja, našao se baš pred Principom. On je bez razmišljanja ispalio dva metka te ubio Franju i njegovu ženu.

- Sofijo, ostani živa za našu djecu! - bile su posljednje riječi prijestolonasljednika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Povorku osiguravalo tek 60 policajaca

Iako su imali informacije da se sprema napad na Franju, njegovu povorku osiguravalo je tek 60-ak policajaca.

Nakon atentata Princip je popio otrov koji nije djelovao. Uhvatila ga je policija. Njegov suradnik u atentatu, Nedjeljko Čubrilović, koji je pola sata prije bacio bombu na Ferdinandov auto, popio je otrov i skočio u Miljacku.

No ona je bila duboka samo 13 centimetara pa su ga lako uhvatili. Od sedmorice atentatora trojica su osuđena na smrt, a ostali su umrli u zatvoru.

- Ta valjda vidite zašto sam došao - rekao je Princip sa smiješkom na suđenju. Bio je premlad da ga osude na smrt pa je dobio doživotnu kaznu. Umro je od tuberkuloze 1918. godine.

U 1. svjetskom ratu poginulo je više od 20 milijuna ljudi

Iza pucnja kojim je započeo Prvi svjetski rat bila je tajna organizacija Mlada Bosna, a ubojstvo je organizirala srpska tajna služba. Htjeli su zbaciti austrougarsku vlast u BiH. 

Nakon atentata Austro-Ugarska objavljuje rat Srbiji čime službeno počinje Prvi svjetski rat. U njemu je poginulo više od 20 milijuna ljudi. Njemačka i Austro-Ugarska su kapitulirale 1918. godine. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti