Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Auschwitz nam treba, nikad ne staje njemačka odgovornost'

None Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL

Maasa, koji je u više navrata u svojoj karijeri govorio kako je tragedija Auschwitza jedan od razloga zbog kojih se počeo baviti politikom, je po spomen području vodio preživjeli iz holokausta Marian Turski.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas upozorio je u ponedjeljak nakon posjeta spomen području bivšeg nacističkog logora Auschwitz na vječnu krivnju Njemačke zbog holokausta i potrebu očuvanja sjećanja na zločine iz nacionalsocijalizma.

„Nama je potrebno ovo mjesto jer njemačka odgovornost nikad ne prestaje“, rekao je Maas (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

Maasa, koji je u više navrata u svojoj karijeri govorio kako je tragedija Auschwitza jedan od razloga zbog kojih se počeo baviti politikom, je po spomen području vodio preživjeli iz holokausta Marian Turski.

Maas je prvi njemački ministar vanjskih poslova koji posjećuje Auschwitz nakon 26 godina.

„Pakao na zemlji, to je njemačka tvorevina zvana Auschwitz“, upisao je Maas u knjigu sjećanja.

Maas je naglasio kako je potrebno održavati sjećanje na Holokaust ali je odbacio zahtjev Njemačkog vijeća Židova koji traže da posjet Auschwitzu postane obveza za njemačke srednjoškolce.

Maas je pozvao na više građanske hrabrosti kad je riječ o borbi protiv radikalizma u društvu.

„Mislim da je glasnoća rasista i antisemita povezana s tišinom većine“, rekao je Maas.

Nakon posjeta Auschwitzu, Maas se susreo sa svojim poljskim kolegom Jacekom Czaputowiczem u nekoliko kilometara udaljenom franjevačkim samostanom koji je posvećen poljskom svećeniku Maximilianu Kolbeu koji je ubijen u Auschwitzu.

Czaputowicz nije Maasa pratio u Auschwitz što se za dio njemačkih medija uklapa u novu politiku poljske vlade koja nakon pobjede 2015. pokušava postaviti nove naglaske kada je u pitanju odnos prema prošlosti.

Poljski ministar je naglasio kako njegova vlada želi dalje raspravljati o pitanju reparacija iz Drugog svjetskog rata.

„Postoji jaki osjećaj da je Poljska loše tretirana nakon Drugog svjetskog rata ako se u obzir uzme šteta koju je Poljska pretrpjela i koliku odštetu je u usporedbi s ostalim zemljama dobila“, rekao je Czaputowicz.

U Poljskoj se od dolaska desno-konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) na vlast uvijek iznova ponavljaju zahtjevi za ponovnim pokretanjem pitanja njemačkog plaćanja reparacija. 

Komentari (56)
  • Njemački političari se srame svojih logora, a naši se ponose jasenovačkim čuvarima i upraviteljima. Čak im i spomenike dižu. Sabor je pokrovitelj derneka koji slavi ustaške egzekutore, čuvare logora i njihove nalogodavce. Kod nas su stvari totalno krivo postavljene. Slave se krvnici a pljuje se po pobjednicima i žrtvama.

    21. 8. 2018,   00:38
  • Auschwitz bilježi povijest i istina će se dok ima svijeta znati. Prokleti nacisti i njihove sluge.

    20. 8. 2018,   23:11
  • Lukavo na njemački način . Nebavimo se više nacizmom,naravno sada to drugi saveznici rade umjesto nas.

    20. 8. 2018,   21:26