Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Tužbe medijima zbog suđenja Pellu su napad na demokraciju'

None Foto: STRINGER

Presuda o krivnji imala bi 'zastrašujući učinak' na otvorenost pravosuđa prema javnosti i demokraciju u Australiji, rekao je odvjetnik koji zastupa sve optužene medijske organizacije

Optužbe protiv desetaka novinara i izdavača u Australiji zbog izvješćivanja o suđenju kardinalu Georgeu Pellu za spolno zlostavljanje zastrašit će novinare u budućem izvješćivanju o pravosuđu budu li proglašeni krivima za kršenje zabrane izvješćivanja, rekli su branitelji novinara na sudu u ponedjeljak.

Tužitelji u državi Victoriji na jugu zemlje optužili su 23 novinara i 12 medija za pomoć i poticanje nepoštivanja suda kod inozemnih medija i kršenje zabrane izvješćivanja koja je nametnuta kako bi se osiguralo pošteno suđenje.

FILE PHOTO - Cardinal George Pell gestures as he talks during a news conference for the presentation of new president of Vatican Bank IOR, at the Vatican KARDINAL KOJI JE ZLOSTAVLJAO DJECU Australski novinari na sudu jer su izvještavali o suđenju Pellu

Pell je postao najviši katolički svećenik u svijetu osuđen za spolno zlostavljanje djece i osuđen je na šest godina u veljači. Sada čeka žalbu.

Među onima koji su optuženi su Nine Entertainment Co, Age, Australian Financial Review, Macquarie Media, i nekoliko izdanja News Corp.

Kršenje zabrane izvješćivanja može biti kažnjeno zatvorom do pet godina i novčanom kaznom do 100.000 australskih dolara pojedincima i blizu 500.000 australskih dolara tvrtkama.

Sud zabranio izvješćivanje o suđenju Pellu

Ponedjeljak je prvi dan suđenja u slučaju koji je ukazao na potencijalno teške posljedice kršenja zabrane izvješćivanja te ne nemoć  tih pravila u pokušaju ograničavanja izvješćivanja u digitalno doba.

Cardinal George Pell departs the Melbourne Magistrates Court in Melbourne ZLOSTAVLJANJE DJECE Nova tužba: Pojavila se još jedna žrtva kardinala Pella?

Presuda o krivnji imala bi 'zastrašujući učinak' na otvorenost pravosuđa prema javnosti i demokraciju u Australiji, rekao je Matthew Collins QC., odvjetnik koji zastupa sve optužene medijske organizacije i izvješća.

Viktorijski okružni sud prošle je godine zabranio izvješćivanje o Pellovu suđenju ili njegovu konačnu ishodu, kako bi spriječio predrasude porote uoči drugog suđenja, koje se naposljetku nije ni održalo.

Cardinal George Pell arrives at County Court in Melbourne NAPUSTIO PRAVNI TIM Odvjetnik osuđenog kardinala Pella: 'Presuda je perverzna'

U prosincu je porota u prvom suđenju utvrdila Pellovu krivnju za zlostavljanje dvojice dječaka iz crkvenog zbora. O presudi su uvelike online izvješćivali inozemni mediji. Neki australski mediji upućivali su na presudu ne imenujući izravno Pella.

- Oni se nisu referirali na kardinala, nego samo na činjenicu da postoji šira priča koja ne može biti ispričana - rekao je Collins.

Komentiraj, znaš da želiš!