Obavijesti

News

Komentari 33

Australija priznala Guaidóa, a Novi Zeland ne zauzima strane

Australija priznala Guaidóa, a Novi Zeland ne zauzima strane
1

Predsjednik Nicolas Maduro (56), suočen je s najtežim izazovima otkako je na dužnosti pošto se Guaidó proglasio privremenim šefom države odbacivši rezultata izbora

VIDEO

Australija se u ponedjeljak pridružila Sjedinjenim Državama i velikim europskim zemljama i podržala samoproglašenog oporbenog čelnika Juana Gauidoa za privremenog predsjednika Venezuele, a Novi Zeland odbio je birati stranu. 

Predsjednik Nicolas Maduro (56), suočen je s najtežim izazovima otkako je na dužnosti pošto se Guaidó proglasio privremenim šefom države odbacivši rezultata izbora kojima je Maduro izborio drugi mandat kao namještene.

"Australija priznaje i podržava predsjednika Nacionalne skupštine Juana Guaidóa za privremenog predsjednika u skladu s venezuelskim ustavom do održavanja izbora", navodi ministrica vanjskih poslova Marise Payne. 

Na rubu su: Nema lijekova i hrane, prijeti im građanski rat
Na rubu su: Nema lijekova i hrane, prijeti im građanski rat

Na sjednici Vijeća sigurnosti u subotu, Rusija i Kina poduprli su Madura i odbacili pozive SAD-a Kanade, većine zemalja Latinske Amerike i europskih velikih zemalja za prijevremenim izborima. 

Novozelandski šef diplomacije Winston Peters rekao je da Novi Zeland neće službeno priznati nijednu stranu. 

"Nije u novozelandskoj praksi priznavati vlade. Venezuela mora odlučiti o svojoj budućnosti slobodnim i poštenim izborima", navodi se i podsjeća da je Novi Zeland izrazio zabrinutost da izbori 2018. nisu bili takvi. 

Guaidó pozvao London da spriječi Maduru pristup rezervama zlata

Venezuelski oporbeni čelnik i samoproglašeni predsjednik Juan Guaidó pozvao je britanske vlasti da spriječe predsjedniku Nicolasu Maduru pristup rezervama zlata u banci Bank of England, a narod svoje zemlje pozvao je na nove prosvjede u srijedu i subotu kako bi pridobio vojsku na svoju stranu. 

Skupina zapadnih zemalja i većina država Latinske Amerike optužuje Madura za izrugivanje demokraciji te su priznale Guaidóa za privremenog šefa države do novih izbora koji bi trebali donijeti stabilnost Venezueli, državi bogatoj naftom, ali uništenoga gospodarstva. 

Od lani Madurova vlada pokušava vratiti u domovinu zlato iz Bank of England, strahujući da bi ono moglo biti zamrznuto međunarodnim sankcijama koje bi bile donesene protiv njegove uprave. Vrijednost tih rezerva je oko 1,3 milijarde dolara.

Venezuela još 30 dana neće protjerati američke diplomate
Venezuela još 30 dana neće protjerati američke diplomate

U pismima britanskoj premijerki Theresi May i guverneru banke Marku Carneyu, Guaidó je rekao da dužnosnici Madurove vlade pokušavaju prodati zlato i novac prebaciti u Središnju venezuelsku banku. 

"Molim vas da zaustavite tu nezakonitu transakciju", napisao je Guaidó i dodao "Ako novac bude transferiran...njime će se  nezakoniti i kleptokratski režim Nicolasa Madura koristiti za represiju i brutalnosti nad venezuelskim narodom".

Venezuelski narod Guaidó je pozvao na dvije nove manifestacije u srijedu i subotu kako bi vojsku nagovorio da uskrati podršku Maduru i stane uz novo vodstvo. 

"U srijedu od podneva do 14 sati posvuda u Venezueli izaći ćemo na ulice kako bismo tražili vojne snage da se svrstaju uz narod, a u subotu pozivam na veliku mobilizaciju u cijeloj Venezueli i svijetu kako bi stali uz Europsku uniju i ultimatum", rekao je u nedjelju navečer 35-godišnji Guaidó, predsjednik parlamenta.

SAD pozvao UN: Poduprite Guaida, Rusija je u manjini
SAD pozvao UN: Poduprite Guaida, Rusija je u manjini

Članice EU, Njemačka, Francuska i Španjolska pozvale su u subotu predsjednika Madura da u roku osam dana raspiše izbore, inače će Guaidóa priznati za privremenog šefa države.

"U subotu ćemo slaviti neviđenu potporu cijelog svijeta našoj stvari", poručio je Guaidó.

Ohrabren međunarodnom podrškom Guaidó želi poljuljati lojalnost vojske koja je bila Maduru ključna za održavanje na vlasti od 2013. Zato je Guaidó ponudio amnestiju dužnosnicima i vojnicima koji pristanu stati uz njega, prema zakonu koji su njegovi pristaše dijelili u nedjelju u policijskim zapovjedništvima i u vojarnama diljem zemlje.

Maduro ne posustaje te je u nedjelju u intervjuu za CNN Turk rekao da nitko nema pravo davati mu ultimatum.

Venezuela se bori s hiperinflacijom koja je sada dosegnula 2 milijuna posto na godinu, a  potpuni gospodarski kolaps potaknuo je egzodus stanovništva kojih je oko tri milijuna napustilo Venezuelu od 2015.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...