Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Australka došla u makarsku Hitnu: 'Silovao me na plaži...'

None Foto: Borna Filic/PIXSELL

Djevojka (23) policiji je prijavila da ju je u noći 30. srpnja na plaži u Makarskoj silovao nepoznati muškarac. Istraga je i dalje u tijeku

Policija istražuje prijavu Australke (23) da ju je tijekom noći 30. srpnja na plaži u Makarskoj silovao nepoznati muškarac. Kako je djevojka te večeri bila pijana, nije bila u stanju opisati napadača, pa je daljnja policijska istraga usmjerena na prikupljanje bioloških tragova i izjava eventualnih svjedoka. 

Australka je u ponedjeljak oko 2.30 sati došla na Hitnu i rekla da je silovana na plaži. Liječnici su je odmah uputili na dodatne dijagnostičke i ginekološke pretrage, a žrtvi su uzeti brisevi s tijela koji se zajedno s odjećom šalju na vještačenje, a eventualni pronađeni tragovi na DNK analizu

Policija će uzeti izjave svjedoka koje su je tu večer vidjeli kako bi utvrdili kuda je išla, s kime se družila te ako se tu večer nalazila u noćnom klubu s kim ga je napustila. Istraga uključuje i predio plaže na kojem se napad bio i pregled mjesta događaja, piše Jutarnji list

Čak i ako na žrtvi ne postoje tragovi fizičkih ozljeda, to ne isključuje da je silovana jer pod seksualno nasilje spada i spolni odnos bez pristanka. Drugim riječima, spolni odnos bez pristanka jest onaj u kojem je napadač stupio u spolni odnos s osobom koja se zbog utjecaja alkohola nije mogla obraniti ili izraziti odbijanje i također se smatra kaznenim dijelom.

Za seksualno nasilje izvršeno silom ili pod prijetnjom napada na život propisana je kazna zatvora do 10 godina, a za spolni odnos bez pristanka do pet godina zatvora. 

O prijavi za silovanje pišu i australski mediji, koji ističu da je njihovo Ministarstvo vanjskih poslova pružilo odgovarajuću pomoć svojoj državljanki. 

Komentari (122)
  • aj neka mi neko pametan objasni koja je razlika izmedju silovanja i spolnog odnosa bez pristanka

    10. 8. 2018,   10:09
  • upomoć silovao me crnogorac-pa kako znaš da je bio crnogorac-ma morala sam sve sama radit

    10. 8. 2018,   12:39
  • Musko sam, obozavam zene, ali bio sam puno puta odbijen od zena, naravno da se ne svidam svakoj, kao sto se ni meni ne svida svaka zena....ali nikad mi nije palo na pamet ista radit na silu, ne razumijem kako nekog to uopce moze uzbudivat... Eto toga bi ja na silu prebio i u guz....icu... mu nabio stup od ograde.... Nadam se da ce ga uhvatit i kaznit! Nadam se da cura nece imat traume koje ce joj unistit zivot!

    10. 8. 2018,   12:34