Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Austrija i Hrvatska trebaju se zajednički suočiti s Bleiburgom

None Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Predsjednik Austrijske biskupske konferencije je zaključio kako u austrijska strana u ovom trenutku u Bleiburgu vidi samo "fašističko okupljanje", dok je hrvatskoj strani u prvom planu bolna povijest predaka

Predsjednik Austrijske biskupske konferencije, bečki nadbiskup kardinal Christoph Schoenborn založio se u petak za zajedničko suočavanje Austrije i Hrvatske s povijesnim pitanjem Bleiburga. 

- Mislim da nam je potrebna kultura suočavanja s poviješću - rekao je Schoenborn nakon sastanka Austrijske biskupske konferencije u Beču. 

Schoenborn je rekao kako bi bilo dobro da se osnuje zajedničko povjerenstvo koje bi se bavilo pitanjem "komplicirane povijesti" Bleiburga.

- Mislim da bi nam trebalo tako nešto, inače ćemo ostati na razini sukoba - rekao je Schoenborn.

Predsjednik Austrijske biskupske konferencije je, kako prenosi austrijska novinska agencija APA, zaključio kako u austrijska strana u ovom trenutku u Bleiburgu vidi samo "fašističko okupljanje", dok je hrvatskoj strani u prvom planu bolna povijest predaka. 

- Bleiburg simbolizira vrlo bolno razdoblje prošlosti hrvatskog naroda s mnogim tisućama mrtvih - rekao je Schoenborn.

Zaključio je kako bi sustavno suočavanje s ovim pitanjem spriječilo da ga instrumentaliziraju "određene skupine". 

Potvrdio je da je nadležna dijeceza Gurk-Klagenfurt odbacila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje ovogodišnje mise na Lojbaškom polju pored Klagenfurta, ali je dodao kako se "ljudima ne može zabraniti da dolaze u Bleiburg" te da se zabrana odnosi samo na misu. 

Komentari (68)
  • Hrvatska se treba da tim suočiti...za Austriju je sve jasno

    22. 3. 2019,   14:49
  • Bravo za Austriju!

    22. 3. 2019,   14:57
  • za Bleiburg imam samo jednu rečenicu: "tko se mača lača od mača i pogiba"

    22. 3. 2019,   14:36