Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Austrijanci zabranili ustaške šahovnice s 1. bijelim poljem

None Foto:

Prvi je veliko slovo U unutar kojega se može vidjeti šahovnica s prvim bijelim poljem na srebrnoj granati, a drugi zabranjeni ustaški simbol je šahovnica s prvi bijelim slovom iznad koje se nalazi slovo U.

Austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova donijelo je uredbu kojom se zabranjuju islamistički i nacionalistički simboli. Na popisu se nalazi 13 simbola među kojima su i simboli Muslimanskog bratstva, Hamasa, dijela Hezbollaha, turskih Sivih vukova, kurdske PKK, ali i ustaški simbol.

Prvi je veliko slovo U unutar kojega se može vidjeti šahovnica s prvim bijelim poljem na srebrnoj granati, a drugi zabranjeni ustaški simbol je šahovnica s prvi bijelim slovom iznad koje se nalazi slovo U. Austrijanci su te ustaške simbole zabranili i sa znakovljem Hamasa i Hezbolaha.

Zabrana stupa na snagu 1. ožujka ove godine. Prekršitelje će se kažnjavati kaznom do 4000 eura, što je 29.800 kuna, odnosno 10.000 eura za one koji prekršaj ponove.

 

Komentari (246)
  • Mislim da su zabranili ustaško znakovlje a vrli hrvatski novinari upakiraju i stari hrvatski grb,..

    12. 2. 2019,   13:43
  • Koliko vidim, Austrijanci su zabranili oznake u kojima je grb povezan sa slovom U jer im je nekolicina ljudi stvarala probleme i to u njihovoj državi. Sam stari hrvatski grb bez slova U s tom zabranom nema veze. Hrvatski grb je hrvatski i nadilazi bilo kakvo unutarnje uređenje koje je kroz prošlost bilo i je sad ovakvo, sad onakvo. Nema države i naroda koja nema svoje povijesti. Izdvajati samo jedan povijesni dio iz prošlosti Hrvata, tako i tako ja to ne razumijem. Zašto se inzistira da hrvatska povijest bude ili nešto od prije II ili za vrijeme II svjetskog rata?

    12. 2. 2019,   17:05
  • Samo jedna opaska. Djeco rat nije pisanje komentara.

    12. 2. 2019,   14:27