Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nakon što je procurila snimka: Kurzov zamjenik dao ostavku

Heinz-Christian Strache podnio je ostavku u subotu nakon objave tajno snimljenog video isječka koji pokazuje da je ruskoj strani nudio pomoć u dobivanju unosnih ugovora u zamjenu za političku potporu svojoj stranci

Austrijski kancelar Sebastian Kurz sazvao je za 11 sati u subotu hitan sastanak sa svojim zamjenikom Stracheom i objavio da s njime odbija dalju suradnju nakon sinoćnje objave videosnimke.

Heinz-Christian Strache je ostavku ponudio ranije u subotu kako bi spriječio raspad koalicijske vlade koju čine kancelarova konzervativna Narodna stranka i Stracheova Slobodarska stranka (FPÖ).

KURZ O PUTINU: 'Naše mjesto u Europi nije se promijenilo zbog jedne svadbe'

Iako je Strache inzistirao na tome da nije prekršio nikakav zakon, priznao je da je riječ o "krajnje neugodnoj, pijanoj aferi".

Njemački mediji objavili su u petak kompromitirajuću videosnimku koja otkriva da je Strache, predsjednik desno-populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) uoči parlamentarnih izbora u Austriji 2017. ponudio ruskoj poduzetnici prednost pri dodjeli javnih natječaja u zamjenu za donacije za predizbornu kampanju FPÖ-a.

Na snimkama koje su objavili Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung, Strache i njegov suradnik Johann Gudenusom, sadašnji predsjednik zastupničkog kluba FPÖ-a, u srpnju 2017., dva mjeseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, u vili na Ibizi razgovaraju s jednom ženom koja se predstavlja kao nećakinja ruskog oligarha koji želi uložiti 250 milijuna eura u austrijsko gospodarstvo.

Austria's Vice Chancellor Strache addresses a news conference in Vienna STRACHE O IZBJEGLICAMA: 'Zatvori li Njemačka granice, to bi mogli učiniti i ostali u EU...'

Iako je sugovornica u nekoliko navrata ponovila kako se radi o ilegalnom novcu, Strache i Gudenus su navodnoj investitorici ponudili kupnju najtiražnijeg austrijskog dnevnika Kronen Zeitung.

- Ako tri tjedna uoči izbora preuzmete Kronen Zeitung i podržite nas da dođemo do vrha, onda možemo pričati o svemu - rekao je Strache u videu.

Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung govore o 'klasičnoj namještaljci' u koju je uvučen aktualni vicekancelar.

Glavni tajnik stranke Christian Hafenecker je naglasio da ni Strache ni Gudenus nisu 'ni na koji način' materijalno profitirali kao rezultat ovog razgovora.  

MATEI SU TEK 22 GODINE Hrvatica je bankarska zvijezda u Austriji: 'Želim biti bogata'

Hafenacker je u priopćenju postavio pitanje tko tjedan dana uoči izbora za Europski parlament ima koristi od objavljivanja ovih snimaka.

Objavljivanje videa u petak navečer je u Austriji među oporbom odjeknulo poput bombe, a većina oporbenih političara traži raspisivanje novih izbora.

Komentari (79)
  • Jel' to onaj što brani odavanje počasti nevinim žrtvama Blaiburga?

    18. 5. 2019,   17:37
  • Sva sreća što naši političari nisu takvi. Ne bi oni ništa nudili a kamoli kupovali, čak niti saborske zastupnike, ali bogme ne bi ni dali ostavku "za takvu sitnicu".

    18. 5. 2019,   19:06
  • Kurzov zamjenik? Je'l to susjed, poštar, ...?

    18. 5. 2019,   14:03