Obavijesti

News

Komentari 0

Azerbajdžan: Parlament traži od predsjednika da ga raspusti

Azerbajdžan: Parlament traži od predsjednika da ga raspusti
1

Novi izbori trebali su se održati tek u listopadu 2021. ali predsjednik ima pravo raspustiti parlament i sazvati prijevremene izbore. Oni se po ustavu te države trebaju sazvati dva mjeseca nakon raspuštanja parlamenta

VIDEO

Parlament Azerbajdžana zatražio je formalno u ponedjeljak od predsjednika Ilhama Alijeva da ga raspusti i da sazove prijevremene parlamentarne izbore, nakon što je prošlog mjeseca premijer podnio ostavku.

Ilham Alijev, kao i njegov otac prije njega, čvrstom rukom vlada tom bivšom sovjetskom republikom, a parlament kontroliraju njemu lojalni zastupnici. Poziv za raspuštanjem podržalo je 99 zastupnika, samo jedan je glasao protiv.

Novi izbori trebali su se održati tek u listopadu 2021. ali predsjednik ima pravo raspustiti parlament i sazvati prijevremene izbore. Oni se po ustavu te države trebaju sazvati dva mjeseca nakon raspuštanja parlamenta.

Prošli mjesec glavni tajnik stranke Yeni Azerbajdžan Ali Ahmedov rekao je novinarima da se "sastav parlamenta treba obnoviti" radi provedbe reformi za koje se zalaže predsjednik Alijev. Ahmedov je na novinskoj konferenciji u ponedjeljak rekao da će prijevremeni izbori pomoći modernizaciji pravosuđa i ubrzali tijek ekonomskih reformi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U listopadu, Ilham Alijev imenovao je svog ekonomskog savjetnika i bliskog saveznika Alija Asadova na mjesto premijera, nakon ostavke njegovog prethodnika Novruza Mamadova. Azerbajdžan je bogat naftom i plinom ali većina od njegovih 10 milijuna stanovnika ima od toga malo koristi dok se zemlja bori s inflacijom i nezaposlenošću, siromaštvom, nejednakostima i korupcijom.

Alijev je došao na vlast u listopadu 2003., dva mjeseca prije smrti svog oca Hajdara Alijeva. Pobijedio je na izborima 2008., 2013. i 2018, a dva odvojena referenduma ukinula su maksimalna dva predsjednička mandata i produljila mandat šefu države s pet na sedam godina. On je 2017. imenovao svoju suprugu na mjesto zamjenica predsjednika, što je druga najmoćnija funkcija u državi nakon one predsjedničke. Parlament u političkom sustavu zemlje ima vrlo ograničenu ulogu.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora