Obavijesti

News

Komentari 12

'Aziji i Europi treba stabilnost i povjerenje, to su nam izazovi'

'Aziji i Europi treba stabilnost i povjerenje, to su nam izazovi'
1

Predsjednica je govorila na plenarnoj sjednici ASEM-a posvećenoj promicanju i mogućnostima jačanja partnerstva Europe i Azije, na koju ju je pozvao predsjednik Mongolije

VIDEO

Aziji i Europi je za nastavak blagostanja i rasta potrebno povjerenje i stabilnost, naglasila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja na poziv predsjednika Mongolije Tsakhiagiina Elbegdorja sudjeluje na 11. Azijsko-europskom sastanku na vrhu (ASEM) u Ulan Batoru.

Govoreći na plenarnoj sjednici ASEM-a posvećenoj promicanju i mogućnostima jačanja partnerstva Europe i Azije, predsjednica se u svom izlaganju posebno osvrnula na temu povezivosti i partnerstava, naglašavajući mogućnosti koje za to pruža Inicijativa Jadran-Baltik-Crno more, priopćeno je iz Ureda Predsjednice.

Kazala je kako Hrvatska prihvaća viziju izloženu u Deklaraciji iz Ulan Batora koja pruža platformu za ponovno jačanje postojeće razine suradnje i otvaranje novih poglavlja u ojačanim odnosima Europe i Azije. Dodala je kako Hrvatska podupire sve aktivnosti koje će nas zbližiti, ojačati te omogućiti održivi razvoj i gospodarsko blagostanje. Za to moramo otvoriti vrata i povezati ljude kako bi uspijevale trgovina, investicije, energetika, znanje i razmjena informacija, istaknula je Predsjednica.

Govoreći o Europskoj uniji i njezinoj poziciji u razvoju povezivosti i partnerstva dvaju kontinenata, predsjednica Grabar Kitarović naglasila je važnost dijaloga zemalja EU-a i Azije, kroz ASEM i druge platforme, poput ASEAN-a ili strateških dijaloga, za nošenje sa svim globalnim izazovima s kojima smo suočeni, imajući na umu sadašnju političku i sigurnosnu arhitekturu koju čine regionalni poredci zasnovani na suradnji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Aziji i Europi je za nastavak blagostanja i rasta potrebno povjerenje i stabilnost. Svjesni smo da to svima nama postavlja određene izazove“, kazala je hrvatska predsjednica te izrazila uvjerenje kako se povjerenje može izgraditi upravo dobrom povezivošću i ojačanim partnerstvima.

"Željela bih ovdje spomenuti inicijativu koja spaja Jadran, Baltik i Crno more i koju zagovaram s poljskim kolegom Andrzejom Dudom“, kazala je Grabar Kitarović. Tu je inicijativu nazvala neformalnom platformom s ciljem jačanja sveukupne političke, gospodarske, infrastrukturne i sigurnosne suradnje u Srednjoj Europi. Pojasnila je kako će proširenjem postojeće suradnje koja se na predloženi način usredotočuje na konkretne projekte, Srednja Europa postati sigurnija i konkurentnija.

Inicijativom se predviđa novi koridor za pristup tržištima Europske unije i Srednje Europe koji modernom prometnom infrastrukturom povezuje njezine sjeverne i južne luke, rekla je.

Predsjednica je dodala kako inicijativa "Jadran-Baltik-Crno more“ nadopunjuje kinesku inicijativu "Jedan pojas, jedan put“, napose u kontekstu spajanja Azije s Europom. Istaknuvši snažnu energetsku dimenziju inicijative kojom se stvara energetski koridor kroz Srednju Europu, napose plinski i LNG, predsjednica Grabar-Kitarović ohrabrujućim vidi što je realizacija ove inicijative privukla znatan politički i poslovni interes Azije.

Na marginama 11. Azijsko-europskog sastanka na vrhu, predsjednica Grabar-Kitarović održala je bilateralne sastanke s mijanmarskim predsjednikom Htinom Kyawom te predsjednikom Švicarske Konfederacije Johannom Schneider-Ammannom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji