Obavijesti

News

Komentari 4

Baby boom u Sinju: Lalka prva, a dolazi im još čak pet ždrebadi

Baby boom u Sinju: Lalka prva, a dolazi im još čak pet ždrebadi
5

Alkarski konj mora biti dobro naviknut i na ljude i gužvu, cjelodnevnu buku i vrućinu, mora ostati smiren i poslušan. Ali mora biti i brz i istrčati 160 metara za najviše 13 sekundi

VIDEO

U Alkarskoj ergeli u Sinju ove godine očekuju pravi baby boom. U njihovim konjušnicama oždrijebit će se šestero ždrebadi, a toliko ih očekuju i u zemaljskom uzgoju, odnosno kod kobila u privatnom posjedu u Sinju i okolici.

Jedna ždrebica na svijet je stigla prije nekoliko tjedana, a glasovanjem putem Facebooka dobila je ime Lalka. Majka je kobila Luna, a otac pastuh Moro.

Od Lalke već sad očekuju da bude vrstan alkarski konj, a je li ona “ta”, znat će se tek za koju godinu kad prođe mnoge treninge.

Alkarski konj, naime, mora biti dobro naviknut i na ljude i gužvu, cjelodnevnu buku i vrućinu, mora ostati smiren i poslušan. Ali mora biti i brz i istrčati 160 metara za najviše 13 sekundi, što je pravilo Alke.

- Parove među konjima biramo po pastusima kojima raspolažemo. Pastuh mora biti ocijenjen i dodijeljen od uzgojne komisije. Novi pastuh dobije ograničenje od samo par kobila, a ako je od prije poznat po kvaliteti, može dobiti veći broj kobila - objašnjava nam Stipe Šimundža, direktor Alkarske ergele. Kaže kako se može dogoditi da kombinacija za koju su mislili da je savršena ne ispadne dobro.

I loši konji mogu imati dobru ždrebad

- Pretpostavka je da, ako su i majka i otac dobri, da ždrijebe ima veliku šansu postati dobar alkarski konj, a ako su loši, onda neće ni potomak valjati. Ali život nas stalno demantira u nečemu, pa tako i u tome - kaže nam Šimundža otkrivajući kako je on od mrske mu kobile dobio najdraže ždrijebe.

- To je bilo najveće iznenađenje. Bila je jedna kobila, ma nije mi bila draga nikako. Kad bih prolazio kraj nje, ne bih je ni pogledao. Zvala se Amulett. I baš ona oždrijebila mi je najdraže ždrijebe. Odmah se vidjelo da je na svijet donijela vrlo plemenitu životinju. Zove se Žitna - kaže Šimundža.

Što se tiče ovogodišnjeg broja ždrebadi, Šimundža kaže da su znali imati i osam mladih, a bilo je godina i kad su imali samo dvoje ždrebadi. Plan im je da se u budućnosti oždrijebi i po 10 kobila godišnje. Dodaje kako u ergeli još rade na “stvaranju” konja u tipu Alkar, koji će biti nalik na orijentalnoga konja kakav je bio 1715. godine, samo nešto krupniji od konja iz tog vremena.

Uvijek treba više konja

- Alka je napravljena po uzoru na tu godinu, a najvažniji dio Alke je konj. Ne možemo imati konja iz te godine, ali možemo ga pokušati uzgojiti što sličnijeg i prema našim potrebama. To smo počeli i idemo u tom pravcu. Konj bi trebao biti ugodna izgleda i plemenita držanja, sposoban istrčati u zadanom vremenu stazu, a pod punom opremom i jahačem – kaže Šimundža. Trenutačno je u ergeli 40 konja, ali znalo ih je biti i 50.

- Za Alku moramo imati spremno 27 konja. U pripreme ih uđe do 35, a bilo bi dobro da ih je i 40 jer uvijek ima nepredviđenih situacija, da neki konj nije spreman makar se radilo i o najmanjoj sportskoj ozljedi. Zbog pošasti konjske gripe 1988. nismo imali niti jednog zdravoga konja za Alku i sve je moralo biti pomaknuto dva tjedna – zaključuje Šimundža. Alkarska ergela osnovana je 2004. s ciljem proizvodnje konja za Alku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina