Obavijesti

News

Komentari 58

Bacila je dječaka kroz prozor i rekla: 'Otišao je kući, zauvijek'

Bacila je dječaka kroz prozor i rekla: 'Otišao je kući, zauvijek'
1

U novom detaljnom izvješću opisuju se torture, mučenja i seksualna zlostavljanja djece u sirotištu sv. Josipa u Vermontu koje je zatvoreno 1974. godine

VIDEO

Tvrdnje o mučenjima i seksualnom zlostavljanju pa čak i o ubojstvima djece u katoličkom sirotištu sv. Josip u američkom Vermontu pojavila su se opet nakon dva desetljeća šutnje. Javni dokumenti i intervjui svjedoka potkrijepljeni su mnogim pojedinostima koje su ispričali korisnici sirotišta. Oni su 90-ih godina prošlog stoljeća pokušali pokrenuti stvari, ali Crkva je sve zanijekala.

Novo detaljno izvješće pojavilo se nakon četverogodišnje istrage. U sirotištu sv. Josip koje su vodile časne sestre od 1930-ih do 1970 -ih događale su se stravične stvari. Tvrdi se da je čak nekoliko djece i ubijeno.

'Bacila je dječaka kroz prozor'

Ključni svjedok je bila Sally Dale koja je odrasla u sirotištu i u njemu bila od svoje druge do 23. godine. Ona je 1996. godine dala iskaz u kojem je pričala o strahotama koje su se tamo događale, a i kako je vidjela časnu kako je dječaka bacila kroz prozor. Drugom prilikom vidjela je časnu koja je dječaka bacala iz čamca u čamac na jezeru - metodom kojom su tadašnji stanovnici učili svoju djecu plivati. Kad je dječak nestao pod valovima, Sally Dale je pitala časnu je li dijete umrlo. Ona je odgovorila: 'Ne brini, on je otišao kući zauvijek'.

Sally Dale, koja je umrla, bila je jedna od 100 bivših korisnika tog sirotišta koji su podnijeli tužbu protiv Crkve 90-ih godina. No tvrdnje se nikad nisu dokazale.

Sherry Huestis, koja je često pomagala oko brige za mlađu djecu, čula je jednu večer užasno vrištanje i kad je išla vidjeti što se događa ugledala je dvije časne kako stoje kraj treće koja leži raširenih nogu. Između nogu, tvrdi Huestis, pojavila se crna beba. Sljedeći dan došla je jedna časna, uzela satenski jastuk i stavila ga preko bebinog lica. 

Kad je djevojčica rekla socijalnoj radnici sirotišta što je vidjela časna ju je ošamarila svom snagom.

Svezali ga za stablo da se smrzne

Joseph Eskra koji je u sirotištu bio 50-ih i ranih 60-ih godina prisjetio se kako se jedan dječak jedne večeri nije pojavio na večeri. Krenuli su ga tražiti i pronašli su ga svezanog za stablo totalno smrznutog.

Ostale priče uključuju užasna premlaćivanja, okrutne kazne poput zaključavanja u minijaturne sobice u kojima bi ih palili šibicama kao i seksualno zlostavljanje redovnica.

Najstrašnija tvrdnja Sally Dale bila je da su je časne prisilile poljubiti užasno spaljeno truplo dječaka upozoravajući je da bi se i njoj mogla slična stvar dogoditi ako pobjegne.

Zaista, prema novinskim izvještajima tog vremena,  18.travnja 1955. dječak Joseph Millette, koji inače nije bio u sirotištu, bio je elektrošokiran na transformatorskoj postaji noseći kacigu njemačkog vojnika iz II. svjetskog rata.

Biskupija je odbila komentirati priču osim mons. Johna  McDermotta koji je dao izjavu: 'Naša biskupija ozbiljno tretira navode o zlostavljanju djece i iako ne može promijeniti prošlost biskupija radi sve kako bi osigurala zaštitu djece.'

Crkva je već davno prodala zemljište i nekretninu. Kupio ju je programer koji ju je pretvorio u luksuzne stanove i preimenovao u 'Liberty House'.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag