Obavijesti

News

Komentari 1

Badel 1862: Meteor je ispunio svoju obvezu dokapitalizacije

Badel 1862: Meteor je ispunio svoju obvezu dokapitalizacije
1

Meteor bi tako, ne bude li dokapitalizacije i od strane države i Zagrebačke banke, stekao oko 84 posto dionica Badela, dok bi udio države u proizvođaču vina i alkoholnih pića pao na oko 13 posto

VIDEO

Badel 1862 u ponedjeljak je objavio da je njegov strateški partner, đakovački Meteor ispunio svoju obvezu provedbe dokapitalizacije, i to sklapanjem ugovora o kojim tražbine u iznosu od 184,15 milijuna kuna unosi u temeljni kapital Badela te uplatom novca u iznosu od 30 milijuna kuna. 

Sklapanjem ugovora o unosu prava u temeljni kapital te uplatom novčanog iznosa na ime povećanja temeljnog kapitala Badela 1862, Meteor je ispunio svoju obvezu provedbe dokapitalizacije iz obvezujućeg pisma namjere. Nakon provedbe odluke o povećanju temeljnog kapitala u sudskom registru Meteor će steći 21.414.842 dionice Badela 1862, nominale 10 kuna, ukupnog nominalnog iznosa 214,15 milijuna kuna, navodi se u priopćenju Badela 1862 objavljenom putem Zagrebačke burze.

Prema neslužbenim informacijama, Meteor bi tako, ne bude li dokapitalizacije i od strane države i Zagrebačke banke, stekao oko 84 posto dionica Badela, dok bi udio države u proizvođaču vina i alkoholnih pića pao na oko 13 posto. 

Iz Badela 1862 u objavi navode da je, u skladu s odlukom skupštine (iz srpnja prošle godine) o povećanju temeljnog kapitala te sklopljenom predstečajnom nagodbom (iz rujna 2017. godine), ta tvrtka sklopila ugovor sa strateškim partnerom na temelju kojeg Meteor svoje tražbine prema Badelu u ukupnom iznosu od 184,15 milijuna kuna prenosi na Badel 1862 i unosi u temeljni kapital tvrtke. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iznos tražbina od 184,15 milijuna kuna sastoji se od tražbina utvrđenih u postupku predstečajne nagodbe, od čega se iznos od 139,53 milijuna kuna odnosi na tražbinu samog Meteora, dok se iznosu od 7,2 milijuna kuna odnosi na potraživanje Hrvatske poštanske banke, koje je đakovačka tvrtka stekla nakon prihvaćanja plana financijskog i operativnog restrukturiranja, te tražbine Sberbanka u iznosu od 37,4 milijuna kuna, a koju je strateški investitor stekao nakon donošenja odluke glavne skupštine o povećanju temeljnog kapitala.

Strateški investitor, tvrtka Meteor je u skladu s odlukom o povećanju temeljnog kapitala izvršio i uplatu novčanog dijela dokapitalizacije u iznosu od 30 milijuna kuna uplatom na poseban račun namijenjen dokapitalizaciji Badela 1862, navode iz Badela.

Inače, glavna skupština Badela 1862, održana 21. srpnja prošle godine, je u skladu s prihvaćenim planom financijskog restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe, donijela odluku o povećanju temeljnog kapitala i izdavanju novih redovnih dionica. 

Prema toj odluci skupštine, povećanje temeljnog kapitala provest će se dijelom uplatom u novcu, za iznos od najviše 51 milijuna kuna, a dijelom ulaganjem prava i to pretvaranjem tražbina vjerovnika predstečajne nagodbe u temeljni kapital, za iznos od najviše 195,25 milijuna kuna, s tim da se temeljni kapital kumulativno može povećati za iznos od najviše 225,25 milijuna kuna. Sukladno tomu, povećanje temeljnog kapitala provelo bi se izdavanjem najviše 22.525.064 redovnih dionica na ime, nominalne vrijednosti 10 kuna.

Uz Meteor, pravo na upis dionica unosom tražbina, sukladno planu financijskog i operativnog restrukturiranja te predstečajnoj nagodbi, imaju i država (Porezna uprava za tražbinu u iznosu od 891,7 tisuća kuna te Carinska uprava za tražbinu u iznosu od 7,6 milijuna kuna, Zagrebačka banka (za tražbinu u iznosu od 2,6 milijuna kuna), te Sberbank, ali je njegovu tražbinu u iznosu od 37,4 milijuna kuna u međuvremenu stekao Meteor. 

Rokovi za dokapitalizaciju počeli su teći nakon pravomoćnosti predstečajne nagodbe Badela 1862. 

Predstečajna je nagodba sklopljena 22. rujna prošle godine u karlovačkoj Stalnoj službi Trgovačkog suda u Zagrebu, a postala je pravomoćna 15. studenoga 2017. godine. 

Nakon prvomoćnosti Badel 1862 je vjerovnike - državu, Meteor, Sberbank i Zagrebačku banku, pozvao na upis dionica odnosno sklapanje ugovora o unosu prava (tražbina), a za što je rok tri mjeseca, odnosno sredina veljače.

Meteor je, kako su danas objavili iz Badela 1862, ispunio svoju obvezu provedbe dokapitalizacije, a stekao je i tražbine Sberbanka, pa do isteka roka odnosno do 15. veljače o sudjelovanju ili nesudjelovanju u dokapitalizaciji trebaju odlučiti država i Zagrebačka banka.

Prema posljednjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva, većinski vlasnički udio u Badelu 1862 ima država koja putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) ima 67,68 posto dionica, dok Kapitalni fond ima 10,20 posto dionica. 

Ne sudjeluje li država u dokapitalizaciji, njen udio bi, nakon što se u sudskom registru provedu odluke Meteora o povećanju temeljnog kapitala, njen udio bi pao na oko 13 posto, dok bi strateški partner, đakovački Meteor imao oko 84 posto dionica Badela 1862. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...