Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bagdad: Ispalili raketu u zoni blizu američkog veleposlanstva

Po priopćenju iračkih sigurnosnih snaga, raketa tipa katjuša pala je u središte Zelene zone, gdje su također zgrade iračke vlade i parlamenta te britansko veleposlanstvo, pri čemu nitko nije stradao...

Raketa je ispaljena u nedjelju na Zelenu zonu u Bagdadu, sektor u kojemu su na snazi iznimno jake mjere sigurnosti i gdje je zgrada veleposlanstva Sjedinjenih Država, nekoliko dana pošto je američka administracija povukla svoje pomoćno diplomatsko osoblje iz Iraka.

Po priopćenju iračkih sigurnosnih snaga, raketa tipa katjuša pala je u središte Zelene zone, gdje su također zgrade iračke vlade i parlamenta te britansko veleposlanstvo, pri čemu nitko nije stradao.

Isti izvor nije naveo što je bila meta raketiranja.

Policijski izvor je rekao da je projektil ispaljen iz "napuštene zone" na jugu Bagdada.

Zelena zona koja zauzima površinu od 10 četvornih kilometara na obali Tigrisa, u središtu iračke prijestolnice, okružena je betonskim zidom na kojemu je bodljikava žica. Uspostavljena je nakon američke invazije na Irak 2003. u kojoj je srušen režim Sadama Huseina.

Raketiranje se događa u vrijeme porasta napetosti između Irana, koji graniči s Irakom i SAD-a koji je pojačao sankcije Teheranu i vojnu prisutnost u regiji.

Napetosti su povezane s američkim izlaskom iz međunarodnog ugovora prije godinu dana kojim se htjelo ograničiti iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija. SAD je nakon toga ponovo uveo Teheranu sankcije koje opterećuju njegovo gospodarstvo. 

Komentari (1)
  • Jako slabo su gađali, pravi amateri !

    20. 5. 2019,   09:11