Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Baka Kata: Sramota! Kaznili su ženu jer sam joj dala 10 kuna!

None Foto: Željko Hladika/24sata 2

Kata (67) iz Križevaca zgrožena je i šokirana presudom bjelovarskog Prekršajnog suda prema kojoj Božica (37) mora platiti 1116 kuna jer je od nje u srpnju prošle godine, u njezinu dvorištu, isprosjačila 10 kuna

Primam mirovinu od 900 kuna i da nemam pomoć supruga i ja bih morala prositi. Ne mogu vjerovati da naše sudstvo kažnjava nekoga zbog pišljivih 10 kuna pomoći, dok se kriminalce koji su ukrali milijarde ne dira. Čisti bezobrazluk, nevjerojatno, šokirana sam i zgrožena sam.

Kaže nam to ogorčeno Kata Batinić (67) iz Križevaca koja se našla usred sudskog procesa koji je zgrozio javnost. Naime, ona je lani u srpnju Božici (37), koja joj je došla u dvorište moliti za financijsku pomoć, dala 10 kuna. Sirota je zbog prosjačenja završila na policiji koju je pozvao netko iz Katine ulice.

Prekršajni sud u Bjelovaru oduzeo joj je tih 10 kuna, uplatio ih u državni proračun, osudio ju zbog remećenja javnog reda i mira te donio odluku da mora platiti 1116 kuna kazne. Osim toga, Božica koja je inače iz Bjelovara, šest mjeseci ne smije u Križevce. Na nedavnom suđenju se nije pojavila.

- Ja ne znam tko je zvao policiju niti kakva je ta žena bila prema susjedima, možda je netko imao problema, ali žao mi je da je sada ovako financijski nastradala. Ona je na policiji tog dana priznala da je uzela 10 kuna pa su oni u našoj ulici provjeravali od koga i ja sam im rekla da sam joj ja dala - kaže Kata dodajući kako je zbog toga i ona završila na sudu kao svjedok.

- U studenom sam dobila poziv na sud uz napomenu da ukoliko ne dođem da ću morati platiti 50.000 kuna. I što ću, otišla sam i ispričala da je žena samo tražila pomoć. Nisam joj puno dala, ali je od srca, nemam više od toga  - priča  Kata, majka četvero djece, baka 13 unučadi i prabaka dvoje praunučadi velikog srca koja će i dalje, kaže, pomagati koliko može.

- Tu ženu nisam nikad prije, a ni poslije vidjela, a ne bih ju više ni prepoznala jer se kod nas dosta prosi. Pomognem svakome sa skromnih pet, 10 kuna jer znam kako se teško živi i da ljudi vjerojatno nemaju drugog izbora - poručuje Kata dodajući kako nije ljuta što njezinih 10 kuna nije vraćeno njoj nego zbog toga što su ih oduzeli Božici.

- Oni su taj novac uplatili u državni proračun, nisu ga trebali vratiti meni, ali ja sam ga dala njoj i nisu joj ga trebali oduzeti -  kaže.

Tema: Hrvatska

Komentari (283)
  • Pa onda ti voli ovakvu Hrvatsku....

    31. 1. 2019,   20:03
  • Ovo je doista najslučajnija država na svijetu u kojoj se za deset kuna koje ti je netko dao kažnjava, a za pokradene milijune se nagrađiva. Katastrofa.

    31. 1. 2019,   20:18
  • presuda je samo pokazatelj koliki je stupanj apsurda u samom sudstvu ...a rok u kojem je izrečena presuda je stvarno expresan...ALI samo u ovom i sličnim slučajevima gdje je u pitanju sirotinja i sitna lova...one druge,lupeže višeg nivoa i one koji kradu milijune eura,one koji su nečiji sinovi e za njih presude nema i uglavnom slučajevi odu u zastaru...

    31. 1. 2019,   20:06