Obavijesti

News

Komentari 8

'Bakica špijunka': Odavala sam tajne Sovjetima iz čistih ideala

'Bakica špijunka': Odavala sam tajne Sovjetima iz čistih ideala
1

Melita Norwood, Britanka koja je desetljećima špijunirala za SSSR rođena je na današnji dan 1912. Jedna od najvrjednijih KGB-ovih špijuna radila je za Ruse ne za novac već iz ideala...

VIDEO

Melita Norwood špijunirala je isključivo iz ideala. Željela je podržati 'novi sistem' pa je tako radila za KGB pod imenom 'Hola' od tridesetih godina 20. stoljeća pa sve do 1972. godine.

Kad je navršila 60 godina otišla je u mirovinu. Za njezinu ulogu u Hladnom ratu doznalo se tek 1999. godine, nakon informacija KGB-ovog arhivista Vasilija Mitrokhina.  

Kako je već bila u poodmakloj dobi nikada joj u njezinoj zemlji nije suđeno za špijunažu, a 'bakica špijunka' (granny spy), kako su je nazvali pred kraj života, fascinirala je javnost. Umrla je 2005. godine u 93. godini.

Do kraja života živjela je u istoj kući koju je kupila nekoliko godina nakon što je postala špijunka 1937. godine. Tada je imala 25 godina. Susjedi su mislili da je on tek šarmantna ekscentrična starica koja je obožava svoj vrt u kojem je provodila većinu vremena uzgajajući voće, povrće i cvijeće.

Vrijedna, pouzdana i neprimjetna

No, najosjetljivije britanske državne tajne Melita, odnosno Hola, predavala je sovjetskom KGB-u. Radila je kao tajnica u britanskom Savezu za istraživanje neželjeznih metala, čiji je rad bio ključan za razvitak britanskog nuklearnog oružja. Hola je bilo samo jedno od tajnih imena kojima se Norwood služila.

Kako je ona špijunirala iz vlastitih ideala, a ne zna novac, naknada za špijuniranje bila je minimalna. KGB je smatrao vjernom i vrijednom djelatnicom na koju su se u potpunosti mogli osloniti.

Gospođa Norwood je regularno odstranjivala ključne dokumente iz tajnog projekta pod nazivom Tube Alloys, što je bila šifra za program proizvodnje nuklearnog oružja. Fotografirala bi dokumente ih i predavala svojim sovjetskim kolegama koje bi obično sretala u predgrađu jugoistočnog Londona. 

Tajni dosjei koje je Hola davala Sovjetima značili su da je Staljin bolje znao kako napreduje izgradnja britanske bombe od ministara u vladi tadašnjeg britanskog premijera Clementa Attleeja. Svaki detalj projekta dolazio bi u Holine ruke, a ona je to uredno prosljeđivala Sovjetima.

Osoblje u Savezu za istraživanje neželjeznih metala ostalo je zatečeno nakon otkrića da je njihova mirna, pristojna i fina dugogodišnja djelatnica bila špijunka. Jedan od njezinih bivših direktora rekao je: 

- Ja joj stvarno nikada nisam pridavao pažnju. U tome je, čini se, i bila njezina snaga - kazao je.

Da je špijunka znao je samo njezin muž

Nakon otkrića da je bila špijunka dala je izjavu britanskom Timesu.

- Učinila sam ono što jesam, ne da bih zaradila novac, već kako bih spriječila poraz novog sustava koji je davao običnim ljudima hranu i cijene koje su mogli priuštiti dobro obrazovanje i zdravstvo. Mislila sam da bi možda ono čemu sam ja imala pristup moglo pomoći Rusiji da ostane rame uz rame s Britanijom, Amerikom i Njemačkom. U načelu, ja se ne slažem sa špijuniranjem vlastite zemlje - kazala je bakica za čije je aktivnosti znao jedino njezin suprug, profesor matematike.

Ona je do kraja života bila uvjerena da to što je radila bilo dobro, korisno i ispravno.

David Burke koji je 2008. godine napisao knjigu o Meliti 'The Spy Who Came in from the Co-Op' kazao je da ona nije bila tvrdi staljinist već je naivno vjerovala u komunizam kao uređenje i vjerovala da to što radi je za dobrobit cijelog svijeta. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti