Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Balkanska krčma u Saboru: ‘Da sam ga odvalio, ne bi ni ustao’

None Foto: 6

Iako bi se saborske rasprave trebale osvajati civilizirano, uz kvalitetne argumente i debatiranje o temama od velike važnost za razvitak zemlje, dogodi se da zastupnici odluče svoje mišljenje iskazati pesnicama

Nakon što je jučer u Saboru živce izgubio ministar Damir Krstičević zbog makete aviona koju je dobio od SDP-ovca, živci su popustili i premijeru Andreju Plenkoviću.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tijekom stanke određene zbog povišenih tonova tijekom rasprave o izvješću premijera o sastancima Europskog vijeća prema tvrdnjama saborskih zastupnika skoro je došlo do fizičkog obračuna premijera Plenkovića i Nikole Grmoje (Most). 

POGLEDAJTE VIDEO: 

No, hrvatski se sabor nagledao već fizičkih obračuna i nasrtaja među sabornicima.

Zekanović Grmoji rekao 'marš' 

Sredinom studenog prošle godine, Grmoja i hrastov Hrvoje Zekanović sa svojih mjesta u sabornici sukobili su se oko političke vjerodostojnosti, a kada su rekli što su mislili, Grmoja je prišao Zekanoviću kako bi nastavili razmjenu mišljenja. Ona je brzo prekinuta Zekanovićevim glasnim 'marš' upućenim Grmoji. Sukob je presjekao predsjedavajući Milijan Brkić koji je Zekanovića izbacio sa sjednice.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Godinu ranije, u studenom 2017. Zekanović je zatražio stanku kada je doznao za suicid generala Praljka u haškoj sudnici. Ivan Pernar se tada pobunio rekavši da stanka ne bi trebala trajati više od 10 minuta.

- Glupane glupi, idi se liječiti - poručio mu je Zekanović, a potom je prišao Pernaru i zamahnuo kao da ga želi udariti. Na kraju je spustio ruku, ali je za njim došao i Damir Felak (HDZ) koji je na Pernara bacio papire, zbog čega je saborska straža morala intervenirati.

SUKOB U SABORU ZBOG STANKE Felak gađao Pernara papirima: 'Glupane glupi, idi se liječi!'

Iste godine u rujnu tadašnja potpredsjednica vlade Martina Dalić raspravljala se s Mirom Buljem (MOST) oko termoelektrane na Perući.

Ona je rekla kako je njezina djedovina ispod Peručkog jezera i kako ne može slušati više te laži o termoelektrani, dok ju je premijer začuđeno gledao. Bulj je tada prišao premijeru i predsjednici Dalić kako bi im dao papire koje je donio o termoelektrani, a Dalić se ustala, rekla mu da se makne i da joj te papire ne daje.

Foto: Hrvatski sabor/N1 Televizija

- Može vas biti sram što ste ovako reagirali - rekao joj je Bulj, a ona je njemu odgovorila kako ga može biti sram jer stopira razvoj tog projekta.

- Ne mogu više slušati ove laži - vikala je Dalić dok ju je Jandroković upozoravao da se tako ne može ponašati u saboru. Udarila je rukom po njegovim papirima i isfrustrirana sjela natrag na svoje mjesto.

DIGLA SE I POČELA DERATI Dalić je 'pukla' na Bulja: 'Sram vas bilo, to je moja djedovina!'

Obračuni i u kafiću: Neki stolicom, drugi šakom 

Prije 18 godina, 2001. godine Ljubo Ćesić Rojs je nezadovoljan onim što je IDS-ov zastupnik Dino Debeljuh govorio o tada uhićenom generalu Mirku Norcu, okrznuo Debeljuha prstom po nosu. Debeljuh je nakon govora krenuo prema izlazu, a pošto je morao proći pored Rojsa, Rojs ga je nakon malo cimanja zakačio rukom.

- Samo sam ga 'brcno'. Da sam ga odvalio, nikad ne bi ni ustao - rekao je tada Rojs.

Davne 1995. godine dogodio se sukob koji je završio krvavo. HDZ-ov zastupnik Drago Krpina i zastupnik Srpske narodne stranke Dragan Hinić, koji je bio karatist, obračunali su se u saborskom kafiću. Prema pričama, Krpina je prvi potegnuo, ni manje ni više stolicom. Hinić precizno uzvratio, šakom u nos Krpine.

U Albaniji se gađali jajima 

Da Hrvati nisu usamljeni u fizičkim obračunima u sabornici, pokazuju primjeri iz svijeta koji su često i krvaviji nego domaći.

U prosincu prošle godine albanski poslanik Demokratske partije Endri Hasa na prvoj sjednici na koju je njegova partija došla nakon polugodišnjeg bojkota, gađao je premijera Edija Ramu jajetom koje se razmrljalo po njegovoj kravati. Tada su Ramini zaštitari pohrlili da ga zaštite, a drugo jaje bačeno na albanskog premijera promašilo je cilj.

SJEDNICA JE ODGOĐENA Premijera gađao jajima: Pravi kaos u albanskom parlamentu!

Predsjedništvo skupštine isključilo je Hasu iz rada na deset dana i odredilo pauzu. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

U ukrajinskom parlamentu, također u prosincu prošle godine, oporbeni zastupnik Nestor Šufrič poderao transparent zalijepljen za govornicu na kojem je pisalo "Putina agenta Medvedčuka - na sud". Jedan ga je zastupnik najprije počeo naguravati, a potom su poletjele i šake, te je Šufrič dobio šakom u glavu.

Tada je nastala opća tučnjava u kojoj je udarao tko je koga stigao. Predsjednik parlamenta Andriy Parubiy pokušavao je smiri uzavrele strasti zastupnika, ali  bezuspješno.

Nepal godinama pokušava usvojiti novi ustav. Prva Ustavotvorna skupština izabrana je 2008. godine, ali je raspuštena nakon četiri godine zbog nemogućnosti da usvoji nacrt ustava. Jednako je završio pokušaj druge skupštine iz 2013. godine.

U prvim danima 2015. godine predstavnici oporbe u nepalskom su parlamentu izazvali nered bacajući stolice i gađajući predsjednika parlamenta, u pokušaju da blokiraju usvajanje nacrta novog ustava. Ozlijeđeno je nekoliko zaštitara. 

Od kritike, preko glasne kritike pa sve do tučnjave

U veljači 2014. godine tijekom sjednice Velike narodne skupštine Republike Turske došlo je do tuče između poslanika glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP) i vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Do sukoba je došlo tijekom rasprave o zakonu o obrazovanju. Od početka sjednice bilo je napeto, a kulminiralo je kada je poslanica opozicione CHP partije podigla ogledalo prema grupi poslanika AK Partije i ministra obrazovanja Nebija Avcija i uzviknula "Evo vam paralelne strukture. Ovo što vidite je vaš odraz, a ne nikakve paralelne strukture. Svi ste vi tu." 

Poslanici su postajali sve glasniji u kritikama, a  naguravanje među poslanicima preraslo je u tuču. Nekoliko poslanika je zadobilo lakše ozljede, a jednog poslanika CHP partije je zbog krvarenja iz nosa odvezla Hitna.

U parlamentu u Ugandi tukli se - dva dana zaredom 

Zastupnici u parlamentu Ugande u rujnu 2017, godine potukli su se dva dana za redom. Povod je bio osporavani izmjena ustava kojom bi se vladajući predsjednik Yoweri Museveni mogao ponovno kandidirati na predsjedničkim izborima nakon što napuni 75 godina. To mu je postojeću ustav onemogućavao.

Parlamentarci su se mlatili, neki su koristili i držače mikrofona kao oružje, a dvije ženske zastupnice iznesene su iz sabornice nakon kolabiranja. Najmanje 25 zastupnika koji su se suprotstavili predloženom ustavnom amandmanu za produženje mandata Musevenija prisilno su izbačeni po nalogu predsjednice parlamenta zbog sudjelovanja u tučnjavi u utorak. Zatim su izašli svi njihovi istomišljenici. 

U studenom 2012. godine usred rasprave o načinu na koji se u Moldaviji troši novac poreznih obveznika, u tamošnjem je parlamentu potukla su se dvojica zastupnika iz suprotstavljenih političkih opcija. Prvi je počeo zastupnik vladajuće koalicije Alexandru Cimbriciuc odgurnuvši komunističkog zastupnika Iuriea Munteana, koji ga je izazvao psovkom.

Muntean ga je udario šakom u lice. Dalji sukob ipak je spriječen, jer su se oko dvojice zastupnika brzo sjatile njihove brojne kolege kako bi ih razdvojili. Šef parlamenta je poručio: 'Kolege, molim vas sjednite, ovo nije boksački ring'.

Komentari (216)
  • Pozdrav iz Karlsruhe, a izgleda da će tako i do 2050 biti, jer bi povratak u državu koju vode ovakvi ljudi bio fatalan

    17. 1. 2019,   07:21
  • Mislim da je trenutna vlada ipak najgora do sada...

    17. 1. 2019,   07:14
  • Ovaj način pisanja srpskih riječi, samo dokazuje da je i 24 sata od strateškog interesa za hadeze.

    17. 1. 2019,   08:01